Nije odustao

Josipović nam je otkrio da bi se rado vratio na Pantovčak: ‘Da, eventualno bih se upustio u to’

Tihomir Ponoš

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Ja sam bio predsjednik Republike i eventualno bih se upustio u kandidaturu, kazao nam je Josipović koji očito nije odustao od predsjedničkih ambicija i povratka na Pantovčak, ali jasno je i da na kandidaturi neće inzistirati po svaku cijenu 



ZAGREB Pregovori o ujedinjenju dvije stranke – Naprijed Hrvatska i GLAS – dobro napreduju, u visokoj su fazi, vode se u dobroj vjeri, ali postoje još teme koje je potrebno usuglasiti prije mogućeg ujedinjenja. To da pregovori dobro napreduju i da se vode u dobroj vjeri kazali su nam predsjednik Naprijed Hrvatske Ivo Josipović i glasnogovornik GLAS-a Ismar Avdagić.


Interesantnija tema od ujedinjenja dvije stranke, barem zakratko, postao je interes SDP-a za svog bivšeg člana i predsjedničkog kandidata Ivu Josipovića i njegovu stranku. Na najavu ujedinjenja dvije stranke pojedini članovi SDP-a, primjerice predsjednik zagrebačke organizacije Gordan Maras, su reagirali, pozvali sve iz Naprijed Hrvatske da se priključe SDP-u. koji zapravo za mnoge članove stranke Ive Josipovića nije njihova nekadašnja stranka. Josipović smatra da SDP interes za njegovu stranku »iskazuje na neobičan način – puštaju bombice po medijima«. Na stolu, ili barem na razini medijske spekulacije, je i moguća ponovna kandidatura Ive Josipovića za predsjednika Republike. SDP za sada nema svog kandidata, procedura izbora tek će biti provedena unutar stranke, vjerojatno poslije zbora za Europski parlament, a, kako nam je kazao Josipović nitko iz SDP-a ga nije zvao i pitao bi li bio kandidat te stranke za predsjednika Republike.


– Ja sam bio predsjednik Republike i eventualno bih se upustio u kandidaturu. Ne kanim lupati glavom o zid, kazao nam je Josipović.


Atomizacija scene 




Jasno je dakle da Josipović nije odustao od predsjedničkih ambicija i povratka na Pantovčak, ali jasno je i da na kandidaturi neće inzistirati po svaku cijenu. Josipović se osvrnuo na svoju bivšu stranku koja trenutačno pokušava vabiti članove njegove sadašnje stranke. Za njega je SDP, bez obzira na sadašnje stanje u stranci, ključan faktor na tom dijelu političkog spektra i »ne bio smio dopustiti atomizaciju scene«.


Avdagić se nije izjašnjavao o SDP, ali ima stav o atomizaciji lijevog centra i smatra da je »okrupnjavanje na oporbenom lijevom centru jedina odgovorna politika«. Okrupnjavanje se očito odnosi na moguće ujedinjenje GLAS-a i Naprijed Hrvatske, na okrupnjavanje u kontekstu Amsterdamske koalicije. Naime, prilično je jasno da SDP trenutačno nije poželjan koalicijski partner, a kamo li stranka s kojom bi se netko ujedinjavao. SDP je i dalje najsnažnija stranka lijevog centra, i dalje ima najviše zastupnika u Saboru i drugih dužnosnika, uživa najveću anketnu podršku od svih stranaka tog dijela političkog spektra, ali jasno je da je ta stranka već mjesecima nefukcionalna, a upitno je kada će i kako ponovno postati funkcionalna.


Mogućnost neuspjeha 


Iako se razgovori o ujedinjenju dvije stranke dobro razvijaju, naši sugovornici ne isključuju ni mogućnost neuspjeha. Istina, obojica se nadaju uspjehu, Josipović je kazao da bi do ujedinjenja moglo doći već koncem siječnja, međutim, ako razgovori ne uspiju neće biti mnogo gorčine.


– Ako razgovori ne uspiju, želimo im mnogo sreće, a mi nastavljamo dalje punim jedrima s Amsterdamskom koalicijom, kazao je Avdagić. Sličnu izjavu, samo bez Amsterdamske koalicije, dao je i Josipović. Za njega bi ujedinjenje Naprijed Hrvatske i GLAS-a bilo ujedinjenje dvije slične i komplementarne stranke. GLAS je vidljiviji u javnosti, što je logično jer je prisutan u Saboru, dakle na nacionalnoj pozornici. S druge strane, u nizu mjesta, primjerice Petrinji i Zadru, Naprijed Hrvatska ima bolje i jače lokalne organizacije. Važnu ulogu u pregovorima o ujedinjenju imaju Stanko Kordić (GLAS) i Renato Petek (Naprijed Hrvatska). Njih su dvojica zastupnici u Skupštini Grada Zagreba i dobro surađuju, a obojica su i glavni tajnici u svojim strankama.