Mudro šute

Još se ne zna želi li ih Milanović ili ne: HNS će u listopadu istaknuti svojeg kandidata za Pantovčak?

Tihana Tomičić

Loše kotira u svim anketama - Ivan Vrdoljak / Foto  P. MAČEK/PIXSELL

Loše kotira u svim anketama - Ivan Vrdoljak / Foto P. MAČEK/PIXSELL

Upravo stoga što s Milanovićem još ništa nije dogovoreno, počelo se i spekulirati o tome da i HNS uđe samostalno u tu utrku. No, pitanje je tko bi taj kandidat mogao biti, jer su čelnici te stranke nepopularni u javnosti



RIJEKA  Hoće li i Hrvatska narodna stranka imati svog kandidata za predsjednika Republike, znat će se tek u listopadu ove godine, no prije par dana u Barbanu u Istri koalicijski partner HNS-a, šef HDZ-a Andrej Plenković rekao je: »Neovisno o tome što su dio naše koalicije, to ne znači da ne trebaju imati svog vlastitog kandidata, jer nigdje to ne piše, u nikakvom dogovoru, da to ne mogu. I oni su politička stranka i imaju na to pravo«, poručio je Plenković.


Kako je poznato, iz HNS-a su nedavno stizale neslužbene poruke da oni ne namjeravaju podržati kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović, mada zajedno s HDZ-om čine aktualnu Vladu, već da su spremniji podržati kandidata SDP-a Zorana Milanovića kao kandidata građanskog lijevo-liberalnog centra, no ovih dana pustili su glas da je moguće da i oni istaknu kandidaturu nekog od svojih čelnika.


Tko bi to mogao biti, ne otkrivaju, a glavni tajnik stranke Srećko Ferenčak upućuje nas da pričekamo početak listopada, kad će HNS na svojim stranačkim tijelima donijeti takvu odluku.


Vrdoljak bez šanse




Prema onome što je dosad poznato, HNS-ovci su obavili jedan krug razgovora sa Zoranom Milanovićem, ali s obzirom da su neki, poput GLAS-a, izjavljivali da oni neće podržati Milanovića ukoliko ga podrži i HNS, dogovoreno je da on sam procijeni isplati mu se njihova javna podrška.


On sada još kalkulira i oko IDS-a i drugih stranaka, pa je jasno da do kraja ljeta neće biti formalnih podrška njegovoj kandidaturi. Većina stranačkih tijela svih stranaka sastaje se tek u rujnu, pa će se to morati pričekati.


Upravo stoga što s Milanovićem još ništa nije dogovoreno, počelo se i spekulirati o tome da je moguće da i HNS uđe samostalno u tu utrku. No, postavlja se pitanje tko bi taj kandidat mogao biti, s obzirom da su čelnici te stranke prilično nepopularni u javnosti.


Predsjednik stranke Ivan Vrdoljak loše kotira u svim anketama, a i odlučio se polako izmicati iz dnevne politike, tako da je gotovo pa sigurno da on ne bi krenuo u takvu bitku.


Međimurski župan Matija Posavec bio je već nedavno na jednim izborima kao nositelj liste HNS-a za Europski parlament, i osvojio je s listom 2,6 posto, što je za HNS ukupno gledajući solidan rezultat, ali naravno daleko od ozbiljne konkurencije za izbore za šefa države.


Uz to, čini se kao da je Matija Posavec na izlaznim vratima iz HNS-a – iako je slovio kao favorit za buduće izbore za šefa stranke, u zadnje vrijeme dogodili su se neki nesporazumi između njega i ostalih u stranci, te je upitno ima li on dovoljnu podršku za to.


Zasad mudro šute


Slično je i s Predragom Štromarom – njegov je interes sigurno da i dalje ostane ministar, a teško da bi i Milorad Batinić kao šef kluba HNS-a u Saboru baš ulazio u kampanju koja zahtijeva personaliziranost i izraženu karizmu kakva je potrebna za ovu vrstu izbora.


Je li moguće da se u takvoj igri nađe ministrica Blaženka Divjak? Opet teško, jer ona i nije član stranke, a ujedno je i ključna osoba za sudjelovanje HNS-a u Vladi jer je obrazovanje glavna tema na kojoj HNS inzistira, pa bi njen odlazak iz Vlade zapravo učinio besmislenim i cijeli taj koalicijski aranžman.


Zato bi, u slučaju da HNS krene na predsjedničke izbore, to možda mogla biti neka nestranačka osoba zvučnoga imena, slično onome što je HSLS napravio s Dejanom Kovačem.


No, HNS-ovci zasad mudro šute, osim što ističu:- Naravno da postoji mogućnost da i mi istaknemo kandidaturu nekoga od svojih ljudi, ako stranačka tijela tako odluče, kaže Srećko Ferenčak.