Barun Vinzenzo von Stimpfl-Abele

Jeste li čuli za Red sv. Jurja? ‘Mi smo politički red, u koji se dolazi na preporuku i mora se imati dva kuma’

Sandy Uran

foto: privatni album

foto: privatni album

 Povijest starog Reda sv. Jurja datira iz vremena 14. i 15. stoljeća kad su bile prisutne dvije asocijacije kuće Luxembourg. Godine 1308. kralj Njemačke, a kasnije i cijele nekadašnje carske i kraljevske kuće Svetog Rimskog Carstva, Henrik VII. utemeljio je »Order of the Ancient Nobility« – Red plemstva, a potom je 1408. godine kralj Mađarske, a kasnije i cijelog Svetog Rimskog Carstva, Sigismund utemeljio »Order of the Dragon« – Red Zmaja. Oba utemeljitelja željeli su osnažiti kršćanstvo i njegove vrednote.



Članovi Reda sv. Jurja, St. Georgs Orden des Hauses Habsburg-Lothringen, svake godine nazočni su na Bečkom balu i vole dolaziti u Opatiju. Zahvaljujući njima dobili smo priliku razgovarati s prokuratorom Reda sv. Jurja kuće Habsburg-Lothringen iz Austrije, barunom Vinzenzom von Stimpfl-Abeleom. Njegova iznimno važna funkcija u tom redu, najvažnija je osoba uz Velikog majstora i njegova zamjenika, bila je povod za razgovor s njim te prilika da doznamo nešto više o Redu svetog Jurja iliti St. Georgs-Orden des Hauses Habsburg-Lothringen koji u Hrvatskoj ima dva komturaja, u Zagrebu i Osijeku. Riječ je o dinastijskom viteškom redu, koji pripada Hasburško-Lorenskoj kući, nekadašnjoj carskoj i kraljevskoj kući Svetog Rimskog Carstva, Austrije, Mađarske i drugih nacija. Veliki majstor Reda sv. Jurja je Karl von Habsburg-Lothringen.


Slavna povijest


Razgovor smo zapodjenuli na temu povijesti Reda sv. Jurja.


– Povijest starog Reda sv. Jurja datira iz vremena 14. i 15. stoljeća kad su bile prisutne dvije asocijacije kuće Luxembourg. Godine 1308. kralj Njemačke, a kasnije i cijele nekadašnje carske i kraljevske kuće Svetog Rimskog Carstva, Henrik VII. utemeljio je »Order of the Ancient Nobility« – Red plemstva, a potom je 1408. godine kralj Mađarske, a kasnije i cijelog Svetog Rimskog Carstva, Sigismund utemeljio »Order of the Dragon« – Red Zmaja. Oba utemeljitelja željeli su osnažiti kršćanstvo i njegove vrednote. Tijekom bitke protiv Turaka u Bitci kod Nikopolja 1396. godine Sigismund je objedinio »Confraternity With the Dragon« of Ancient Nobility pod patronatom Svetog Jurja, te stoga red i danas njeguje ime koje proizlazi iz ova dva bratstva. Nakon što je kuća Luxembourg izumrla sredinom 15. stoljeća, red je postao dio Svetog Rimskog Carstva kuće Habsburg. Od 19. stoljeća nadalje ovaj red je lojalan Nadvojvodskoj kući Austrije. Otto von Habsburg-Lothringen bio je patron starog reda sv. Jurja – Ancient Order of St. George od 1972. godine do smrti u srpnju 2011. godine. Red je bio aboliran 1935. godine u Njemačkoj i 1938. godine u Austriji. No, 18. siječnja 2008. godine zahvaljujući angažmanu vojvode Otta von Habsburg-Lothringena, princa Vinzenza von Liechtensteina i Georga Rittera Mauthnera von Markhofa red je ponovo oformljen. Na konvenciji reda održanoj 30. travnja 2011. godine u mjestu Münster in Neuberg an der Mürz, nakon proklamacije Velikog majstora nadvojvode Karla Habsburg-Lothringena, Red sv. Jurja je ponovo utemeljen, da tako kažem. Pod vodstvom Velikog majstora nadvojvode Karla von Habsburg-Lothringena i patronata kuće Habsburg-Lorraine, Red je pod novim imenom nastavio djelovati u skladu sa svojom tradicijom. Red u zemljama Srednje Europe djeluje organiziran u komturaje – zapovjedništva, na čijim su čelima komturi.


Humanitarni rad




Možete li nam objasniti funkciju koju obnašate u redu i koje su vaše obaveze?


– Kao prokurator Reda osobni sam predstavnik Velikog majstora nadvojvode Karla von Habsburg-Lothringena. Njegov sam »alter ego« da tako kažem. Moja je dužnost da održavam red u skladu s pravilima Kuće Habsburg-Lothringen. Predstavljam Kuću u slučaju odsutnosti Velikog majstora. S druge strane odgovoran sam i za našu inozemnu komunikaciju. Sve to, dakako, radim u kooperaciji ne samo s Nadvojvodskom kućom, već i s Kancelarom i vladom Reda sv. Jurja.


Koliko članova broji red?


– Trenutno imamo više od 700 Vitezova i Dama u više od 20 zemalja diljem Europe, od Velike Britanije do Hrvatske, te Njemačke i Mađarske.


Možete li nam kazati na kojim još poljima Red sv. Jurja djeluje osim onog humanitarnog karaktera?


– Red sebe smatra ili se svrstava u politički red. Politički u smislu vrijednosne orijentacije ali ne u smislu političke partije. To znači da naši Vitezovi i Dame njeguju određene vrijednosti i principe u društvu, a to podrazumijeva i politički milje, humanitarno djelovanje kao i bilo koje druge aktivnosti na polju ekonomije ili kulture. Dat ću vam jedan ilustrativni primjerak: tijekom priprema za parlamentarne izbore u Austriji visoko rangirani predstavnici svih političkih stranaka razgovarali su s našim članovima o individualnim ciljevima vezano uz vrijednosti koje njeguju. Bili su to vrlo zanimljivi razgovori koji su se uživo prenosili na našoj televiziji. Kad je riječ o humanitarnom radu naš Red podupro je elektrifikaciju i obnovu, restauraciju crkve Sv. Jakova u selu Bersevi u Sjevernom Iraku, koja datira iz 12. stoljeća. U tom kontekstu valja napomenuti da su naše Dame puno doprinijele tom projektu zahvaljujući svom humanitarnom angažmanu, na koji su uvijek spremne čak i u iznimno hitnim situacijama, kad treba podržati i pomoći takve projekte.


Pristupanje Redu


Vjerujem da čitatelje zanima kako se postaje članom vašeg uvaženog viteškog reda.


– Moram naglasiti da se, generalno, ne može poslati zamolba kako bi se bilo primljeno u Red, već se u Red dolazi na preporuku i mora se imati dva kuma/sponzora koji će biti mentori i voditi budućeg člana kroz fazu pristupanja Redu. Nakon predstavljanja individualnom komturu čeka se poziv za nekoliko službenih sastanaka i evenata koji predstavljaju imperativ u cijeloj priči. Na kraju tog procesa koji služi za upoznavanje potencijalnog kandidata, podvrgne ga se inicijaciji. Zatim sekcija vlade Reda koja nadzire primanje novog člana donosi konačnu odluku o njegovom ulasku u naš Red. Nakon odobrenja da pristupi našem Redu, za njega se upriliči svečanost obreda, investitura primanja u red, na kojoj novi član prisegne da će djelovati u skladu s principima, vrijednostima i ciljevima koje njeguje Red sv. Jurja. Zatim od Velikog majstora dobiva insignije te postaje Vitezom Reda sv. Jurja.


Osim viteških redova kao što je vaš pažnju javnosti privlače i masoni. U Rijeci postoji više masonskih loža. Kakva je situacija u pogledu masonskih loža u Austriji?


– Naravno, i mi u Austriji imamo lože Slobodnih zidara i poštujem ih, premda nisam njihov član, poglavito stoga što se moje viđenje vjere razlikuje od njihovog. Stoga, nisam u poziciji niti želim išta komentirati u svezi njih.