Chapeau

Jedan gost uletit će Milanoviću na inauguraciju u zadnji čas, je li on najugodnije iznenađenje?

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Dan uoči inauguracije predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića poznati su gotovo svi detalji svečanosti: U ceremoniji koja će 18. veljače biti održana u Uredu predsjednika na Pantovčaku, uz dosadašnju predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, kojoj toga dana prestaje dužnost, sudjelovat će i njezin suprug Jakov Kitarović, javlja Jutarnji list.


Protokolom je predviđeno da u zgradu Ureda predsjednika najprije ulaze uzvanici, a to su suci Ustavnog suda, pred kojima novi predsjednik daje prisegu, zatim predsjednik Vrhovnog suda, načelnik Glavnog stožera HV-a, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, te potpredsjednici Vlade Davor Božinović, Damir Krstičević i Predrag Štromar. Zdravko Marić u to je vrijeme na službenom putu.


Doći će i potpredsjednici Sabora Milijan Brkić, Željko Reiner, Božo Petrov, Siniša Hajdaš Dončić i Furio Radin, zatim šef Milanovićeve kampanje i budući predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, glasnogovornik Nikola Jelić i još neki članovi stožera te Milanovićeva supruga Sanja Musić Milanović, sinovi, majka Gina i nećakinja.


Crveni tepih za Kolindu




Uzvanici će ući na glavni ulaz, a Kolinda Grabar Kitarović s platoa na kojem će biti postrojena svečana Počasno-zaštitna bojna. Za Grabar Kitarović će se prostrti crveni tepih. U dvoranu će ući iz knjižnice, za njom će ući predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović i ostali suci, a na kraju novi predsjednik sa svojom suprugom.


Poslije prisege bit će priređen koktel. Potom će uzvanici otići, a Grabar Kitarović će s Milanovićem doći u Ured i predati mu dužnost. Na kraju će je Milanović ispratiti, a ispred zgrade će za nju ponovno biti postrojena Počasno-zaštitna bojna. Jakov Kitarović je u zadnji čas ušao u protokol i može se pretpostaviti da će tijekom ceremonije biti s ostalim uzvanicima.


S prvim radnim danom na Pantovčaku, u srijedu 19. veljače, Milanović treba potpisati Odluku o Uredu predsjednika koja se odmah objavljuje u Narodnim novinama. Osim ove odluke, novi tim na Pantovčaku morat će promijeniti sve službene žigove i obrasce koji su u ženskom rodu i vratiti ih u muški rod. Ured predsjednice postaje Ured predsjednika.



Sedam Zoranovih dužnosnika


Prema izvorima bliskim Milanoviću, novi će predsjednik imati do sedam dužnosnika koji će biti zaposleni na Pantovčaku i primati dužnosničku plaću. Budući da ih je njegova prethodnica imala jedanaest te da gotovo svi njeni savjetnici već imaju druga radna mjesta i neće uzimati naknadu na koju dužnosnici imaju pravo – šest mjeseci od kraja mandata puna plaća, a idućih šest mjeseci polovica plaće, Milanović bi mogao imati višak u proračunu.


Ukupni proračun Ureda predsjednika za 2020. godinu iznosi 39,7 milijuna kuna. Od toga je na stavki rashoda za zaposlene predviđeno 23,4 milijuna kuna. Ako će samo Grabar-Kitarović uzimati šest plus šest, Milanoviću bi se mogao stvoriti lijepi višak na stavci za plaće.


Druga stavka na kojoj bi mu se također trebao pojaviti višak odnosi se na troškove inauguracije za koju je bilo predviđeno 600.000 kuna. Budući da inauguracija neće biti na Markovu trgu, nego će to biti skromnija svečanost na Pantovčaku, i ova bi ceremonija morala biti daleko jeftinija,