Nevolje u raju

Jandroković protiv Predsjednice: Teško mogu shvatiti njezin potez. Ako je ozbiljna, treba pristupiti ozbiljno

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

'Do sada svaki put kad je bila ovakva situacija djelovao sam smirujuće. Smatram da između predsjednice Republike i premijera ne treba biti ovakvih tenzija. Imali smo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, i u isto vrijeme otišao je poštom predsjednički zahtjev za sjednicom - poštom, bez da je to bilo priopćeno. Ne znam koliko je to ozbiljno, radi se o ozbiljnoj temi, demografija je jedan od najozbiljnijih izazova s kojima se Hrvatska susreće. Mi moramo naći odgovore na to i da zaustavimo iseljavanje i da povećamo natalitet", rekao je predsjednik Sabora u izjavi novinarima na Mirogoju.



ZAGREB – Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u srijedu je izjavio kako mu je teško shvatiti potez predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, iz čijeg je ureda, kako je rekao, poziv za sazivanje zajedničke sjednice Vlade o demografiji poslan poštom, bez priloženih materijala i to za vrijeme trajanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je rekao da neće biti zajedničke sjednice vlade s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, nakon čega je ona na Facebooku poručila da taštine treba ostavili sa strane.


Jandroković je to u srijedu na Mirogoju komentirao riječima kako mu je “ovaj put teško shvatiti potez predsjednice”.




‘Do sada svaki put kad je bila ovakva situacija djelovao sam smirujuće. Smatram da između predsjednice Republike i premijera ne treba biti ovakvih tenzija. Imali smo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, i u isto vrijeme otišao je poštom predsjednički zahtjev za sjednicom – poštom, bez da je to bilo priopćeno. Ne znam koliko je to ozbiljno, radi se o ozbiljnoj temi, demografija je jedan od najozbiljnijih izazova s kojima se Hrvatska susreće. Mi moramo naći odgovore na to i da zaustavimo iseljavanje i da povećamo natalitet”, rekao je predsjednik Sabora u izjavi novinarima na Mirogoju.


“Takvoj temi, ako je ozbiljna, treba pristupiti ozbiljno. Slanje dopisa bez priloženih materijala, bez objašnjenja što sadrže mjere koje predsjednica nudi – taj pristup nije ozbiljan’, ocijenio je.


Upitan mogu li ove tenzije između predsjednice i premijera ugroziti podršku HDZ-a Grabar Kitarović za drugi mandat rekao je da se o tome ne razgovara.


“Premijer je nedavno bio jasan u velikom intervjuu kada je rekao – ako ona ide po drugi mandat, da će imati potporu i HDZ-a i njega osobno. Ali isto tako onda očekujemo korektno ponašanje s obiju strana. Moramo biti ozbiljni i paziti da svojim potezima ne ugrozimo poziciju drugog”, dodao je.


Odlučno je odbacio i mogućnost velike koalicije HDZ-a i SDP-a, rekavši da su takve najave u medijima obični spinovi.


“Nema razloga za veliku koaliciju. HDZ je najjača stranka parlamentarne većine koja ima 77 zastupnika i tako će ostati do kraja mandata”, zaključio je.