Poštovanje žrtvama

Jandroković: ”Održat će se komemoracija na Bleiburgu i Hrvatski sabor bit će pokrovitelj”

Hina

»Što će biti u idućim danima – to ćemo vidjeti. Hoće li biti misa, hoće li biti molitva, ali svakako će se održati komemoracija i Hrvatski sabor bit će pokrovitelj te komemoracije na Bleiburgu«, poručio je predsjednik Sabora Jandroković. A za crkvene vlasti su ta pitanja vezana za misu ili molitvu, dodao je



Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandoković izjavio je u srijedu navečer, uoči sjednice zagrebačkog HDZ-a, da će se održat komemoracija na Bleiburgu i Hrvatski sabor bit će pokrovitelj jer je glavni cilj da se komemorira žrtvama.


O načinu obilježavanja komemoracije na Bleiburgu, Jandroković kaže kako je i o tome već više puta razgovarano, te očekuju da će nakon završetka dijaloga između Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Austrijske biskupske konferencije biti utvrđena ona procedura koja je moguća od strane HBK; dakle, da organiziraju misu onakvu kakva je moguća, u dogovoru s austrijskom stranom.


Napomenuo je kako je isto tako poznato da se zabrana od strane biskupije Gurk Klagenfurt odnosi isključivo na biskupa koji ne može držati misu, ali je može držati svećenik.


»Što će biti u idućim danima – to ćemo vidjeti. Hoće li biti misa, hoće li biti molitva, ali svakako će se održati komemoracija i Hrvatski sabor bit će pokrovitelj te komemoracije na Bleiburgu«, poručio je predsjednik Sabora Jandroković. A za crkvene vlasti su ta pitanja vezana za misu ili molitvu, dodao je.Naglasio je da će Hrvatski sabor naravno zadržati pokroviteljstvo nad komemoracijom i, kazao je, »nama je glavni, primarni cilj da se komemorira žrtva. Dakle, da se iskaže poštovanje prema onima koji su tamo ubijeni bez suda, bez presude«. » I apeliram na sve, kako one s lijeve strane koji negiraju uopće taj zločin i koji bi najradije da te komemoracije ni nema, tako i na one koji se pozivaju da su na desnoj strani političkog spektra i koji bi tu željeli nekakve političke bodove, koji bi željeli slaviti Nezavisnu Državu Hrvatsku i ustaški režim – da to nije dobro, da to mi osuđujemo, ali želimo komemorirati žrtvu«, istaknuo je predsjednik Sabora Jandroković.Dodao je da na Bleiburškom polju komemoriraju ubijene vojnike, koji su se predali, ubijene civile, ubijenu djecu i žene koji su tamo bez presuda ubijeni na vrlo beskurpulozan i mučan način. A na novinarsko pitanje slaže li se da se kod većine ubijenih radi o poraženoj ustaškoj vojsci, Jandroković je odgovorio protupitanjem: »A mislite li vi da poražene vojnike treba ubijati bez suda?« te poručio kako svi zaslužuju da im se sudi.»Ako su počinili teške zločine onda za to trebaju i odgovarati pa i najstrožim kaznama, ali ubiti nekoga bez suda je svakako zločin«, rekao je Jandroković u izjavi novinarima prije sjednice zagrebačke organizacije HDZ-a, na kojoj je sudjelovao.