Otvoreno pismo

JULIJA KOŠ PORUČILA DIPLOMATSKOM ZBORU ‘Vlada se ruga žrtvama ustaša’

Boris Pavelić

Julija Koš / Foto Patrik Macek/PIXSELL

Julija Koš / Foto Patrik Macek/PIXSELL

"Hrvatska Vlada se žrtvama ustaša zapravo ruga licemjernim skupljanjem jednom godišnje na tome mjestu najgoreg ustaškog zločina, a predstavnike žrtava prezire. Vi, kao diplomati i predstavnici svojih država, ne možete izbjeći nazočnost ovoj licemjernoj farsi, ali vas molim da tijekom komemoracije promislite zašto se zastupnici žrtava više ne mogu odazvati organizatorima te navodne komemoracije", napisala je Julija Koš u svojemu otvorenom pismu



Licemjernom komemoracijom u Jasenovcu hrvatska vlada ruga se žrtvama ustaša, napisala je predsjednica Židovskog informacijsko-obrazovnog centra Hatikva Julija Koš u otvorenome pismu članovima diplomatskog zbora u Hrvatskoj, uoči službene komemoracije žrtvama ustaškog logora smrti koju će vlada, uz bojkot zajednica žrtava, organizirati 22. travnja u Spomen području Jasenovac.


U otvorenome pismu koje je poslala danas, Julija Koš poziva veleposlanike akreditirane u Hrvatskoj da “obrate pozornost na sramotno licemjeran stav organizatora” službene komemoracije, koju će, ocjenjuje Koš, “opravdano i razumljivo” i ove godine, treći put za redom, bojkotirati predstavnici zajednica žrtava: Srba, Židova, Roma i antifašista.


Koš piše kako predstavnici vlasti “s jedne strane, jednog dana u godini promoviraju navodne antifašističke stavove, a s druge se tijekom ostala 364 dana podilazi nostalgiji za ustaškim zločinačkim simbolima i stavovima”.




“Hrvatska Vlada se žrtvama ustaša zapravo ruga licemjernim skupljanjem jednom godišnje na tome mjestu najgoreg ustaškog zločina, a predstavnike žrtava prezire. Vi, kao diplomati i predstavnici svojih država, ne možete izbjeći nazočnost ovoj licemjernoj farsi, ali vas molim da tijekom komemoracije promislite zašto se zastupnici žrtava više ne mogu odazvati organizatorima te navodne komemoracije”, napisala je Julija Koš u svojemu otvorenom pismu.


Ocjenjujući kako “alarmantno stanje relativiziranja ustaških zločina u hrvatskoj javnosti nije od jučer”, ona dijagnosticira da je ono “početno pripremljeno otvorenjem revizionističkog postava u jasenovačkom muzeju 2006. godine”.


Od tada, upozorava, “iz dana u dan situacija se tijekom proteklog desetljeća pogoršava, a neprikrivena upornost vladajućih političara sve više unosi ustašku simboliku u društvo kao normalnu, ili barem podnošljivu činjenicu.”


Navodeći niz primjera u kojima najviši predstavnici vlasti otvoreno toleriraju ustaštvo, a među njima i nedavni primjer iz Splita kada su crnokošuljaši mahali zastavom “Jasenovac – Za dom spremni”, Julija Koš piše kako takvi stavovi “službene vlasti i državnih lidera znatno utječu na građane, od kojih se mnogi počinju sve više bojati, a mnogi drugi pak misle da je došlo doba da ustaška nostalgija, pa onda postupno i načela, počinju bivati legitimnim dijelom svakodnevnog hrvatskog života”.


“I kamo se sve to kreće?”, završava svoje pismo diplomatskome zboru u Hrvatskoj predsjednica Židovskog informacijsko-obrazovnog centra Hatikva Julija Koš.