Bivši ministar sporta

JOVANOVIĆ O PRESUDI MAMIĆU ‘Veliki bahati frajer danas je samo plačljivi bjegunac’

Tihana Tomičić

Veliki bahati frajer postao je običan plačljivi bjegunac koji sa sigurne udaljenosti prijeti i pokazuje da je obična kukavica i lopovčina koja se čak odrekla i hrvatske domovine



RIJEKA Čovjek koji je prvi rekao da u Hrvatskoj treba »isušiti nogometnu močvaru«, te vodio sudske sporove sa Zdravkom Mamićem, ali i potom sam bio smijenjen s mjesta ministra obrazovanja i sporta nakon žestokih okršaja na tom planu, SDP-ov zastupnik Željko Jovanović sada je barem djelomično zadovoljan presudom Mamiću. No, također ističe da je Mamić pokazao da je – kukavica.


Je li ova presuda satisfakcija za vas?


– Nakon nepravomoćne presude za udruženi pljačkaški poduhvat braće Mamić i Vrbanovića moglo bi se reći da je zatvoren krug započet hapšenjima Širića i Djedovića, poznatih »reketara« za »pošteno suđenje« 2011. kad sam prvi put upotrijebio metaforu o močvari u koju tone hrvatski nogomet. Ovo je i potvrda koliko sam bio u pravu u svim izjavama o toj močvari koja je uništavala hrvatski nogomet, nogometaše i sve vrijedne sportske volontere i navijače. Svašta sam prošao zbog toga, ali danas svi vide da sam i u ovom slučaju, uostalom kao i kod svih drugih poteza u resoru obrazovanja, znanosti i sporta bio u pravu. Kao što je država bila pojedinim strankama bankomat iz kojeg su uzimali novac za osobne i stranačke potrebe, Dinamo je služio kao bankomat braći Mamić. Najbolje to vidimo po tome u kojoj mjeri se sport ogadio ljudima, dovoljno je doći na utakmice Dinama i vidjeti sramotno prazan stadion. Mislim da to sve govori.




Mamić ni sada, kad je u bijegu u BiH, ne prestaje prijetiti.


– I 2013. kad sam zbog robovlasničkog odnosa u kojem je Mamić držao Eduarda ukazao da se ne smije dopustiti da se bilo tko, pa onda ni Mamić, tako ponaša prema sportašima, uslijedile su poznate sramotne uvrede i prijetnje Mamića prema meni na diskriminatornoj nacionalnoj osnovi. I to je dokaz koliko sam tada bio u pravu ukazujući na Mamićev kriminal jer je to bio razlog tog sramotnog napada. Poznato je da sam u tom sudskom procesu pobijedio i na taj način osigurao da nitko ne može nekažnjeno diskriminirati druge zbog nacionalne, rodne vjerske i političke pripadnosti ili seksualne orjentacije. Ovo sad je još jedna velika pobjeda. Siguran sam da su nakon ove presude pred nama bolji dani za hrvatski sport. Neće to biti preko noći, ali neće moći ipak svi ostati u ovom svojevrsnom »štokholskom zatočeništvu« Mamića. Sva ta svita koja se u HNS-u okupljala oko Mamićeva stola da bi zobala mrvice koje su padale s njega treba se maknuti i pustiti neke nove i časne ljude kojima je stalo prije svega do nogometa, a ne do mjesta u čarteru za utakmice reprezentacije. Vrbanović, ako ima i trunke morala, mora dati ostavku na sve funkcije u nogometu, jer gdje god se pojavi u toj funkciji, to će značiti da smrad močvare i dalje zagađuje zrak koji udišu hrvatski sportaši i njihovi vjerni navijači. Te prijetnje svima koji su se suprotstavili nekad bahatom frajeru, a sada kukavičkom bjeguncu koji sa sigurne udaljenosti i dalje bunca, poput su laveža psa koji ne ujeda.


Mamić je danas u bijegu, na tjeralici.


– Veliki bahati frajer postao je običan plačljivi bjegunac koji sa sigurne udaljenosti prijeti i pokazuje da je obična kukavica i lopovčina koja se čak odrekla i hrvatske domovine, nakon što je dokazano da je Dinamo bio Mamićima osobni bankomat kojim su financirali svoje osobne potrebe, ali i HDZ-ove kampanje i predsjedničine rođendane. Možda je ovo mali korak za pravosuđe, ali je sigurno veliki korak za optimističnije misli mladih koji su upravo zbog kriminala i korupcije te neučinkovitog pravosuđa već otišli iz Hrvatske ili dok ovo čitaju lagano pakiraju kofere.