Trgovački sud u Pazinu

Izvještajno ročište u stečajnom postupku nad Uljanikom d.d. zakazano za 25. listopada

Hina

Snimio Milivoj MIJOŠEK

Snimio Milivoj MIJOŠEK

U današnjoj objavi Trgovački sud konstatira i da iz zapisnika dostavljenog sudu 12. rujna proizlazi da je prijašnji stečajni upravitelj predao svoje dužnosti novoj stečajnoj upraviteljici



ZAGREB Trgovački sud u Pazinu u petak je donio zaključak da će se 15. listopada održati izvještajno ročište na kojem će se na temelju izvješća stečajnog upravitelja odlučivati o daljnjem tijeku stečajnog postupka u Uljaniku d.d.


U današnjoj objavi Trgovački sud konstatira i da iz zapisnika dostavljenog sudu 12. rujna proizlazi da je prijašnji stečajni upravitelj predao svoje dužnosti novoj stečajnoj upraviteljici.


U srijedu je, naime, Trgovački sud u Pazinu potvrdio odluku skupštine vjerovnika Uljanika kojom se razrješuje dosadašnji stečajni upravitelj Damir Majstorović te mu je naložio da novoj stečajnoj upraviteljici Mariji Ružić preda dužnost u roku od tri dana.




To sudsko rješenje uslijedilo je nakon što na izvještajnom ročištu održanom 6. rujna, država kao većinski vjerovnik s gotovo tri milijarde kuna odnosno 70 posto ukupnih potraživanja, zatražila imenovanje nove stečajne upraviteljice iako se očekivala izrada predloženog stečajnog plana ili likvidaciji tvrtke.


Zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Puli Nevenka Kovčalija, kao predstavnica države, zatražila je razrješenje Damira Majstorovića te imenovanje Marije Ružić iz Rijeke novom stečajnom upraviteljicom. Obrazlažući taj prijedlog, istaknula je da »smjernice za izradu stečajnog plana, koje je podnio Majstorović, ne pružaju temelje za donošenje tako važne odluke«.Taj je prijedlog prihvaćen na glasovanju vjerovnika.

Prije smjene, bivši stečajni upravitelj Majstorović iznio je smjernice stečajnog plana u kojem je bila predloženo osnivanje novog društva Uljanik Nova u koje bi kao temeljni kapital ušla imovina Uljanika i Uljanik Brodogradilišta.


Ujedno, Trgovački sud u petak je odbio prigovor kompanija Jan De Nul i Dredging and Maritime Managementa (DMM) da se unovčenje novogradnje 500 – jaružalo s kopačem putem elektroničke javne dražbe proglasi nedopuštenom. Te kompanije to su zatražile jer su u taj brod ugrađeni zaštićeni izumi i patenti Jan de Nula, koji je njihovo korištenje ustupio DMM-u.


Sud je odbio odgoditi postupak unovčenja tog broda jer prijedlozi predlagatelja nisu osnovani. Naime, Sud je utvrdio neospornim da je ta oprema ugrađena na taj brod, ali navodi i da je DMM jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda s Uljanik brodogradilištem 23. siječnja ove godine te mu je vraćen sav uplaćeni predujam iz garancije, pa stoga Uljanik brodogradilište nije više ni pod kakvom obvezom prema te dvije kompanije.


Trgovački sud je odredio da se ta novogradnja proda putem elektroničke javne dražbe, a Fina je uputila poziv za sudjelovanje u toj dražbi 30. srpnja. Rok za dražbu istječe 23. listopada ove godine.