Delegacija u Zagrebu

Izraelski i hrvatski dužnosnici razgovaraju o spornoj nabavi borbenih zrakoplova

P. N.

Višečlano izraelsko izaslanstvo pred hrvatskim ministarstvom dočekao je zapovjednik glavnog stožera hrvatske vojske Mirko Šundov / Foto Igor Kralj/PIXSELL

Višečlano izraelsko izaslanstvo pred hrvatskim ministarstvom dočekao je zapovjednik glavnog stožera hrvatske vojske Mirko Šundov / Foto Igor Kralj/PIXSELL

Prema najavama, Udi Adam će se navodno ispričati hrvatskim vlastima jer Izrael nije u mogućnosti realizirati 500 milijuna dolara vrijedan kupoprodajni ugovor za eskadrilu borbenih zrakoplova tipa F-16 Barak



Izraelska delegacija koju predvodi generalni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam, stigla je u 12:30 na sastanak u MORH. U ministarstvu procjenjuju da bi razgovori mogli trajati nekoliko sati, javlja televizija N1.


Višečlano izraelsko izaslanstvo pred hrvatskim ministarstvom dočekao je zapovjednik glavnog stožera hrvatske vojske Mirko Šundov.


Prema najavama, Udi Adam će se navodno ispričati hrvatskim vlastima jer Izrael nije u mogućnosti realizirati 500 milijuna dolara vrijedan kupoprodajni ugovor za eskadrilu borbenih zrakoplova tipa F-16 Barak.




Hina javlja da je predstojnik premijerova ureda Zvonimir Frka-Petešić nazočan u premijerovo ime na sastanku.


“Vidjet ćemo koja je njihova pozicija, kako će pojasniti nove okolnosti, nakon toga će biti održane konzultacije i donijet ćemo odgovarajuće odluke kada je riječ o procesu koji se odnosi na nabavu. Politička volja da Hrvatska zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva je neupitna. Što se tiče tehnologije i eventualnih budućih natječaja, te odluke ćemo donijeti nakon informacija Izaela i Sjedinjenih američkih država, koje su bitne u kontekstu odobrenja za transfer tehnologije trećoj strani”, rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade i dodao da se odluka o nabavci zrakoplova može poništiti.


“Ugovora nema, nema štete. Naprotiv, možemo reći da smo sve napravili u dobroj vjeri i temeljem dužne pažnje koju je stručni tim ovoj temi posveti posvetio. Ako se pokaže da ovaj projekt kako smo ga zamislili neće moći biti dovršen na temelju odluke od 29. ožujka, Vlada tu odluku, kako je donijela, može i poništiti”, zaključio je premijer.


Izrael i Hrvatska sklopile su kupoprodajni ugovor vrijedan 500 milijuna dolara za 12 zrakoplova F-16 Barak, odnosno modificirane izraelske verzije izvorno američkih zrakoplova.


Američka strana, međutim, pristaje na transfer trećoj strani samo “ogoljenih” zrakoplova iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.


Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je do 11. siječnja rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li ispoštivati ugovor onako kako je potpisan.