Danas sjednica

Izraelci opet u igri? Evo tko sve Hrvatskoj nudi borbene avione

P. N.

REUTERS

REUTERS



Danas bi se trebala održati četvrta sjednica Međuresornog povjerenstva za nabavu borbenog aviona nakon koje bi, prema informacijama Jutarnjeg lista, trebalo biti objavljeno koje su države iskazale interes za sudjelovanje na hrvatskom natječaju za kupnju 12 borbenih aviona.


Prema informacijama Jutarnjeg lista, interes su iskazale Italija, Francuska, Švedska, Sjedinjene Američke Države, Švedska, Norveška i Danska te, što je posebno iznenađujuće, Izrael koji opet nudi avione F 16 Barak.


Te smo avione već odabrali, ali zbog odbijanja SAD-a da Izraelu da dozvolu za prodaju, cijeli je posao propao. No, ovoga puta, prema našim informacijama, Izrael bi ponudu dao zajedno s proizvođačem aviona Lockheed Martinom, čime bi i osigurao američku podršku za ovaj posao.




Uz već spomenuti rabljeni izraelski Barak, Francuska je spremna ponuditi rabljeni Mirage 2000 i novi Rafale. Italija bi ponudila rabljeni Eurofighter, Sjedinjenje Američke Države Hrvatskoj bi ponudile sasvim nove avione – F-35 i F-16 Block 70/72. Švedska bi se na natječaj javila s novim Gripenom C/D verzije, a Norveška i Danska sa svojim rabljenim avionima F-16, navodi Jutarnji.