Predsjednik Živog zida

Ivan Vilibor Sinčić: “Mi se sada borimo s HDZ-om, sa SDP-om, s kim god treba za prvo mjesto”

P. N.

Prema posljednjem Crobarometru SDP više nije najjača opozicijska stranka - pretekao ga je Živi zid. Iako je razlika tek 0,1 posto, u političkom smislu za Živi zid to je psihološka prednost



Prema posljednjem Crobarometru SDP više nije najjača opozicijska stranka – pretekao ga je Živi zid. Iako je razlika tek 0,1 posto, u političkom smislu za Živi zid to je psihološka prednost.


Koji su planovi stranke koja je najviše profitirala u 2018. godini, s kime bi surađivali, s kime ne, ali i što misle o nekim aktualnim temama, za Dnevnik Nove TV govorio je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.


U utorak ste nakon objave da s SDP-om dijelite drugo mjesto rekli kako ćete biti pobjednici. Vi znate da od 90.ih godina pored HDZ-a nikada nitko nije bio pobjednik koji je mogao sam formirati vladu?




“Što se tiče HDZ-a, moramo gledati 90-te godine i sada.”


Govorimo od 2000. godine.


“Tako je. Mi se sada borimo s HDZ-om, sa SDP-om, s kim god treba za prvo mjesto. Naša ideja je donijeti jednu mladu novu generaciju da artikulira svoja mišljenja i zauzme vlast u Hrvatskoj.”


Mislite da možete osvojiti apsolutnu većinu?


“Mi u to vjerujemo. U to smo krenuli 2011. godine kad smo ušli u političku borbu.”


Svi upozoravaju da će sljedeći saziv biti još umrvljeniji i da je to nemoguće. Možda varate svoje birače i govorite im stvari koje nisu realne?


“Mi nikada ne varamo svoje birače. Mi ćemo kadtad morati mijenjati politički sustav jer je on zastario, nedorečen i ima niz anomalija koje nas dovode u krizu kakva jest. Međutim, mi nemamo druge nego slijediti svoj put do konačne pobjede, ali možda se pojave u toj novoj generaciji neke druge stranke s kojima će se moći surađivati.”


Ali ne ove sada?


“Ne, ove koje vidimo sada vidimo u Hrvatskom saboru, s njima se ne može surađivati. One su dovele Hrvatsku tu gdje ona jest i to je naš stav.”


Dakle, ako niste apsolutni pobjednik, nećete ni s kim u koaliciju?


“Kažem, ako se pojave neke nove, zdrave snage – vrlo rado bismo s njima surađivali. Kako i možemo nakon jednog Borga, ovog što se događa u aferi SMS, s jednim HDZ-om?”