Analitičar o kandidaturi

Ivan Rimac: Poruka koju je odabrao Milanović privući će mnogo birača; ukrao je HDZ-u show

P. N.

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

"Poruka koju je izabrao Milanović o uključivosti i toleranciji sigurno je nešto što će privući mnogo birača. Milanović u ovom trenutku ide prema čitavom nizu događaja koji se događaju u Hrvatskoj: govor mržnje, napadi na ljude drugih nacionalnosti...To bi moglo ponovo probuditi birače da mu daju svoj glas", rekao je Ivan Rimac



Politički analitičar profesor Ivan Rimac gostovao je u emisiji televizije N1 Studio uživo.


Na pitanje kako komentira objavu predsjedničke kandidature Zorana Milanovića na dan kad je HDZ slavio 30 godina postojanja, politički analitičar profesor Ivan Rimac je izjavio:


“Tajming me iznenadio. Očito je da je to planirani potez koji je umanjio važnost skupa HDZ-a koji je želio napraviti veći reklamni potez u svoju korist. Kandidatura na taj dan umanjila je taj efekt. Ovako kako je napravljeno – ukrao je HDZ-u show. Objava kandidature Zorana Milanovića ima i drugi efekt. Sada su u jednu drugu situaciju došli drugi kandidati koji će morati brzo odgovoriti na objavu njegove kandidature. Oni taktiziraju, vjerojatno, zbog manjka sredstva za kampanju za predsjedničke izbore koja bi se mogla protegnuti na 6 mjeseci. Sada kada je prvi kandidat tu, ostali se moraju požuriti”. 


Poruka predsjednici




Porfesor Rimac osvrnuo se i na govor Zorana Milanovića. 


“Stručnjaci za govor tijela će imati puno toga za reći. Bio je vidno opušteniji, kao da se vratio s odmora. Mislim da je u prvom redu to zato što se ulazi bez tereta nošenja drugih. U ulozi predsjednika oporbe ili predsjednika Vlade uvijek morate brinuti o drugima. Ovako kada ulazite u utrku za predsjedničke izbore, to je to. Vi ostajete sami i vi možete profilirati svoj nastup kako želite. Poruke odašilje on, bez obzira na njegov tim. Na njemu je glavna uloga. On je u svakom slučaju osoba koja je uvijek izražavala svoj stav. Činjenica je da je slogan (Predsjednik s karakterom) dobro odabran jer postoji slika u javnosti o njemu koju je teško preoblikovati u nešto drugo”, kaže Rimac. 


Na pitanje kako komentira izjavu Zorana Milanovića kako će Hrvatska imati stav, Rimac je kazao: “Ova poruka je poruka predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. To je na neki način otimanje poruke koju je ona upućivala Ivi Josipoviću. Njemu se prigovaralo da je blag i umjeren. To je na neki način izazivanje sadašnje predsjednice”. 


“Mnogi nisu zadovoljni definicijom ovlasti funkcije predsjednika Republike Hrvatske. Unutar sustava kakav mi imamo i parlamenta koji je u dominaciji stranke koja je na vlasti, predsjednica je balans onome što se događa u Vladi i Saboru. Kad ste stranka koja želi osvojiti većinu u parlamentu, predsjednik može smetati zbog svojih ovlasti. Predsjednik države može vrštiti pritisak, on može upozoriti na negativne tendencije”. 


Vrijeme je za kampanju


Na pitanje kako ocjenjuje što Milanović nije komentirao mandat Kolinde Grabar-Kitarović, Ivan Rimac je kazao:


“Mislim da su te teme ostavljene za kasnije. Na kraju, u političkom marketingu bitno je da napadi ne idu od kandidata, nego od njegova tima. Bit će sigurno drugačijih tonova u suočeljavanjima. Sada je pitanje koliko će kandidata biti. Ako će biti ovi kandidati, moglo bi biti zanimljivo. Ako ćemo imati više od 4 kandidata, imat ćemo zagušenje poruka. Tada će ostati kandidatima jedino direktno obraćanje biračima”.


“Poruka koju je izabrao Milanović o uključivosti i toleranciji sigurno je nešto što će privući mnogo birača. Milanović u ovom trenutku ide prema čitavom nizu događaja koji se događaju u Hrvatskoj: govor mržnje, napadi na ljude drugih nacionalnosti…To bi moglo ponovo probuditi birače da mu daju svoj glas”, rekao je Ivan Rimac. 


 Na pitanje kako komentira govor predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića na skupu  HDZ-a u kojem je kazao da očekuje ponovnu kandidaturu predsjednicu Grabar-Kitarović: “Dogovor postoji. On je evidentan. Iako nije javno objavljen, HDZ nije davao naznaku da ima ili da traži drugog kandidata. Ova poruka pozivanja predsjednice je reakcija na Milanovićevu objavu kandidature. Sada je isteknulo vrijeme za taktiziranje, vrijeme je za kampanju”.