Crobarometar

Istraživanje javnog mnijenja: Predsjednica potporu uglavnom ima kod birača starijih od 60 godina te onih s osnovnom školom

P. N.

Birači Živog zida i dalje najviše vjeruju Ivanu Viliboru Sinčiću s potporom od 88 posto, slijedi ga Kolinda Grabar-Kitarović sa 64 posto i na trećem je mjestu Božo Petrov s 46 posto potpore



Predsjednica Republike i u svibnju nema većinsku potporu birača za svoj rad. Njezin rad tako podupire 48 posto birača, a ne podupire njih 40 posto. To je već drugi mjesec s potporom manjom od 50 posto. A u 4 mjeseca izgubila je 10 postotnih poena jer je njezinu politiku još u veljači podupiralo 57 posto birača. Zato raste broj onih koji se izjašnjavaju s ‘ne znam’ i u svibnju ih je 11 posto.


Predsjednica može i dalje računati na većinsku potporu birača HDZ-a, točnije njih 79 posto. Isto tako i 68 posto birača MOSTA podupire rad Predsjednice, ali i 48 posto birača Živog zida te samo 26 posto birača SDP-a.


Za svoj rad potporu uglavnom ima većinski kod birača iznad 60 godina ili njih 54 posto, zatim onih s osnovnom školom kojih je 59 posto, u Lici i Banovini podupire je 65 posto birača, a u Slavoniji i Dalmaciji 53 posto.




Istodobno, većinski njezinu politiku ne odobravaju birači mlađi od 30 godina kojih je 45 posto te oni s visokom i srednjom stručnom spremom, njih 51 posto. I na kraju, u rodnom kraju Predsjednice, njezinu politiku ne podupiru s 55 posto.


Predsjednica Republike i dalje je među biračima najpopularnija. O njoj pozitivan dojam ima 63 posto ispitanika, a negativan 31 posto. Premijer pak ne može računati na takvu potporu, o njemu negativan dojam ima 50 posto ispitanika, a pozitivan dojam ima njih 41 posto.


I dalje je drugi na listi popularnosti Ivan Vilibor Sinčić o kojem 49 posto građana ima pozitivan dojam, a njih 38 posto negativan dojam. Zanimljivo, ovo je 4. mjesec kako se topi popularnost čelnika Živog zida. Božo Petrov podijelio je građane i o njemu podjednak broj ispitanika ima pozitivan i negativan dojam, odnosno 43 posto njih. I na kraju Davor Bernardić o kojem negativan dojam ima 53 posto građana, a pozitivan dojam njih 27 posto.


Kod HDZ-ovih birača i dalje je najpopularnija Predsjednica s potporom od 92 posto. Iako je prije nekoliko mjeseci bio odmah iza nje, Andrej Plenković lagano topi potporu među svojim biračima, uživa 86 posto potpore, a Milan Bandić je treći sa 60 posto potpore.


Iznenađenje za birače SDP-a je što je Kolinda Grabar-Kitarović zajedno s Davorom Bernardićem na prvom mjestu s 57 posto, a na trećem je mjestu Anka Mrak Taritaš s 54 posto potpore.


Birači Živog zida i dalje najviše vjeruju Ivanu Viliboru Sinčiću s potporom od 88 posto, slijedi ga Kolinda Grabar-Kitarović sa 64 posto i na trećem je mjestu Božo Petrov s 46 posto potpore.


Lider MOSTA je i najpopularniji među biračima te stranke s potporom od 80 posto, a potom je tu Predsjednica sa 60 posto i na trećem mjestu je Ivan Vilibor Sinčić s potporom od 59 posto.


Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 979 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.