Skandal

Istraga o “dilanju” karata na HRT-u traje već par tjedana: Ćosić povučen sa zadatka u Portugalu

Siniša Pavić

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Postupak utvrđivanja povrede radne obveze je u tijeku, dok na upit ima li istine u neslužbenoj informaciji da su otkazi Ćosiću i Dediću već napisani te da bi HRT mogao tražiti i naknadu štete, za sada odgovora nema



ZAGREB Hrvatska radiotelevizija pokrenula je postupak utvrđivanja povrede radne obveze za nekoliko svojih djelatnika vezano za zloupotrebu ulaznica za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, za utakmice na kojima je nastupila Hrvatska nogometna reprezentacija. Nakon što su se četiri ulaznice za finale Svjetskog nogometnog prvenstva pojavile u prodaji, FIFA (Svjetska nogometna organizacija) je zatražila od Europske unije javnih televizija (EBU), čiji je HRT član, objašnjenje o okolnostima pojavljivanja spornih karata u prodaji. Odmah nakon zaprimljene službene informacije od EBU-a, HRT je poduzeo sve potrebne mjere i radnje te o tome obavijestio nadležna državna tijela radi provođenja daljnjih izvida – navodi se u priopćenju HRT-a.


Priopćenje je upućeno javnosti jučer nakon što je Jutarnji list objavio informaciju kako je poznati sportski komenatator HRT-a Drago Ćosić, čovjek koji je za HRT iz Rusije prenosio utakmice i izvještavo sa Svjetskog nogometnog prvenstva, navodno preprodavao ulaznice za finale SP-a, utakmicu između Hrvatske i Francuske. Cijena jedne takve nelegalno prodavane ulaznice navodno je na crnom tržištu dosezala golemih 20.000 eura. Je li to Drago Ćosić, kolokvijalno rečeno, dilao ulaznice za finale SP-a i čekaju li ga zbog toga oštre sankcije pa možda i izvanredni otkaz, samo je jedno od pitanja jučer odaslanih HRT-u na koje je za sada stiglo tek priopćenje. Na žalost, na naš poziv i sms poruku, nije se javio ni Ćosić.


Prvo saznanje


Hodogram priče, što ga dijelom priopćenjem potvrđuje i HRT, navodno je ovaj. Sve počinje kada FIFA od EBU-a traži očitovanje i pojašnjenje zašto su se na crnom tržištu našle ulaznice koje je dobio EBU. U EBU-u su na osnovi serijskog broja ulaznica, čija je prodaja zahvaljujući FIFA-i blokirana, brzo shvatili da se radi o ulaznicama koje je dobio HRT. Iz EBU-a tad traže očitovanje ravnateljstva HRT-a, a članovi ravnateljstva najblaže rečeno ostaju u čudu s obzirom da im je to prvo saznanje da je netko u ime kuće zatražio i dobio ulaznice. Tad na HRT-u pokreću istragu koja ih, kako se priča, dovodi do Drage Ćosića i koordinatora Saše Dedića. Premda s HRT-a za sada spominju »nekolicinu djelatnika«, ne konkretna imena, navodno se zna da su Ćosić i Dedić kazali kako ništa preprodavali nisu, već su ulaznice podijelili prijateljima i ne znaju što se dalje s tim ulaznicama događalo. S druge pak strane, navodno je istraga odvela istražitelje još koji korak dalje pa su uz pomoć EBU-a i FIFA-e doznali da su dvojica djelatnika HRT-a u ime HRT-a zatražila i dobila četrdeset ulaznica s kojima su dalje sami raspolagali.




Nakon što je sve došlo do medija, pojavilo se još ponešto zgodnih detalja, dakako sve i dalje uz znakove navoda, s obzirom na poslovičnu zakopčanost službenih ljudi HRT-a. Odgovora tako nije s HRT-a bilo ni na to je li istina da je sam glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić pitao voditelja projekta SP-a Dragu Ćosića ima li kakvih ulaznica za finale i dobio niječan odgovor. Slično se zato dogodilo Mateu Beusanu, Oku sokolovu, koji je jučer izjavio da je pitao Ćosića ima li načina da se dođe do ulaznica i dobio niječan odgovor.


Povučen sa zadatka 


Ono što pomalo, ako ne i poprilično, čudi, jest neznanje čelnika HRT-a da je HRT kao članica EBU-a i jedan od javnih servisa koji prenosi utakmice SP-a, dobio, kako neslužbeno doznajemo, šest VIP ulaznica za svaku utakmicu Hrvatske. Kako to da su svi na HRT-u to zaboravili, ili nisu znali, tim više što se, kako nas uvjeravaju neslužbeni izvori, ne radi o nečem neubičajenom.


Zanimljivo je i to kako navodno istraga na HRT-u traje već koji tjedan, da bi se tek prije koji dan počelo o njoj i na uredničkim kolegijima pričati. Jedan od razloga zbog kojih sve nije i prije otišlo van, mogao bi biti i taj da nižerangirani zaposlenici HRT-a u ovako fantastičan scenarij nisu željeli vjerovati, već im je lakše bilo vjerovati da se ovakvom pričom samo testira njihova lojalnost kući. Jučer je zato procurila informacija da je Ćosić, baš ovih dana, bio privatno u Portugalu pa su ga s HRT-a kanili angažirati da izvijesti s prijateljske nogometne utakmice Portugala i Hrvatske, da bi s toga zadatka, kako se govori, bio naglo povučen.


Bilo kako bilo, postupak utvrđivanja povrede radne obveze je u tijeku, dok na upit ima li istine u neslužbenoj informaciji da su otkazi Ćosiću i Dediću već napisani te da bi HRT mogao tražiti i naknadu štete, za sada odgovora nema. A sve ovo događa se tek koji dan prije ponedjeljka i svačana predstavljanja HRT-ove jesenske programske sheme.


Šteta za ugled je tu i velika je, promocija sheme itekako će biti u sjeni skandala, a teško da će se sada itko i sjetiti koliko je kvalitena bila studijska emisija »Zabivaka« što je išla na HRT-u za SP-a. Za to vrijeme konkurencija je krenula s prijenosom onog s čim se HRT do jučer ponajviše dičio – prijenosima utakmica Vatrenih, najčešće u izvedbi Drage Ćosića.