Druženje s novinarima

Istarski župan očekuje zeleno svjetlo za Uljanik iz Europske komisije

Hina

Flego očekuje da će sljedeći tjedan iz Europske komisije stići »zeleno svjetlo« za kredit od 96 milijuna eura za sanaciju i financijsku konsolidaciju Uljanika



ZAGREB Istarski župan Valter Flego (IDS) izjavio je u petak kako očekuje da će sljedeći tjedan iz Europske komisije stići »zeleno svjetlo« za kredit od 96 milijuna eura za sanaciju i financijsku konsolidaciju Uljanika.


»Svi zajedno, sindikati i Uprava brodogradilišta, lokalna samouprava i Vlada, radimo napore prema Europskoj komisiji da čim prije dođe pozivitan odgovor iz Bruxellesa«, rekao je Flego novinarima na neformalnom druženju predstavnika Hrvatske zajednice županija i medija.


»Očekujem veliku dozu razumijevanja svih koji su uključeni u ovaj proces i da će sljedeći tjedan doći ‘zeleno svjetlo’ i nakon toga Uljanik dobiti ‘vjetar u jedra’ za sljedećih četiri-pet mjeseci«, kazao je.




Vlada je u četvrtak ovlastila Ministarstvo financija da izda državno jamstvo u iznosu od 96 milijuna eura u korist Hrvatske poštanske banke i/ili drugih poslovnih banaka u zemlji ili inozemstvu za zaduženje Uljanik Brodogradilišta radi provedbe sanacije i financijske konsolidacije, koje će postati aktivno tek po odobrenju Europske komisije.


Nakon odobrenja kredita ne treba spavati već odmah ići u proces restrukturiranja, dokapitalizacije i svega oko čega smo se svi složili, poručio je Flego na upit novinara što očekuje s obzirom da brodogradilištu »curi vrijeme«, a plaće još nisu sjele.


Što se tiče izjave predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske Vedrana Dragičevića da će, ako bude potrebno, zatražiti da se »lex Agrokor« primijeni i na Uljanik, Flego je ocijenio kako treba ići korak po korak i nastaviti lobirati i »stiskati» Europsku komisiju, umjesto da se ide »s planom C ili D«.


Na neformalnom druženju predstavnika Hrvatske zajednice županija s novinarima predstavljeni su projekti i ciljevi Zajednice provedeni u 2017. godini i planovi za 2018. godinu.