Ima i važnu poruku

Ispovijest mladića koji leži u bolnici u Zagrebu: ’13 je dana otkako mi je liječnik preko stakla rekao – pozitivni ste’

P. N.

Foto Facebook

Foto Facebook

Zamolio bih vas ovim putem da shvatite postojeće stanje ozbiljno i pridržavajte se strukovnih uputa. Imate na umu da vaše neodgovorno ponašanje može ubiti osobe slabog imunološkog sustava i kronične bolesnike u čiju skupinu spadaju djeca, mladi i odrasli, piše Antonio



Među 382 osobe kod kojih je u Hrvatskoj službeno potvrđena zaraza koronavirusom Covid-19 je i Antonio Kiselić koji je svoje iskustvo s bolešću javno podijelio na svojem Facebook profilu, gdje je detaljno opisao tijek bolesti.


Kaže kako su se indikacije u smislu temperature, suhog kašlja i blage groznice pojavile pojavile u intervalu dva puta u tjedan dana.


– Trinaesti je dan kako ležim na Klinici za infektološke bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu i petnaesta sam osoba kojoj je test na COVID – 19 bio pozitivan. Zdravstveno stanje mi je u cijelom procesu hospitalizacije do sada bilo stabilno, bez većih promjena u odnosu na nečije djedove, supruge, braću, rođakinje, prijatelje, ljubavnice, susjede i radne kolege koje leže na respiratorima s nepoznatim ishodom. Trinaest je dana prošlo od kad mi je liječnik preko staklene barijere priopćio: “Pozitivni ste”; trinaest dana od kad se je brojka s 15 popela na gotovo 400 inficiranih osoba, a onih u samoizolaciji na više od 13.000 – brojke koje iz dana u dan rastu. Zamolio bih vas ovim putem da shvatite postojeće stanje ozbiljno i pridržavajte se strukovnih uputa. Imate na umu da vaše neodgovorno ponašanje može ubiti osobe slabog imunološkog sustava i kronične bolesnike u čiju skupinu spadaju djeca, mladi i odrasli, piše Antonio.




Poručuje svima da ne šire paniku i ne budu nasilni i nečovječni, te da ne posežu za segregacijskim metodama prema članovima obitelji ili prijateljima onih koji su zaraženi, a čemu možemo svjedočiti u brojnim sredinama.


– Aktivirajte se u lokalnim zajednicama – zgradama, ulicama i kvartovima; podržite stare, nemoćne i osobe s posebnim potrebama u kupnji i dostavi namirnica i lijekova te osnovnoj socijalizaciji. Postavimo fokus na planet Zemlju redukcijom otpada i svog utjecaja na okoliš povezivanjem s malim lokalnim proizvođačicama i proizvođačima koji vam mogu dostaviti voće, povrće i ostale prehrambene artikle umjesto da podržavate aktere širokog lanca opskrbe koji troše velike količine prirodnih resursa kako bi dostavili robu na police trgovačkih centara. Pokušajte smanjiti konzumaciju mesa i mliječnih proizvoda – orijentirajte se na biljne izvore kalcija minerala i proteina poput grahorica, tofua, algi i sjemenki. Zadržimo pažnju i solidarnosti prema svijetu u/oko sebe i nakon završetka virusne infekcije imajući na umu da se sve mijenja, ali da je moguće i više nego ikada potrebno uspostaviti ravnotežu. Pokrenimo unutarnju promjenu, poručio je Kiselić.