Uspješan eksperimentalni postupak

IZNIMAN REZULTAT Imunoterapijom pobijedila agresivni karcinom dojke

Ljerka Bratonja Martinović

Kod raka dojke do sada nije zabilježen ovakav uspjeh liječenja imunoterapijom / Reuters

Kod raka dojke do sada nije zabilježen ovakav uspjeh liječenja imunoterapijom / Reuters

Stručnjaci smatraju da je imunološki odgovor pacijentice, obzirom na stadij bolesti, bio bez presedana i daje nadu da se imunološki sustav može potaknuti čak i kod uznapredovale bolesti



ZAGREB  Pacijentica s agresivnim rakom dojke koji se unatoč kemoterapiji proširio na jetru i druge organe uspješno je  izliječena imunoterapijom, postupkom koji je potaknuo njezin imunološki sustav na borbu protiv stanica raka.


Iako se imunoterapija već primjenjuje u liječenju drugih oblika raka, primjerice raka pluća, leukemije, melanoma, raka vrata maternice, kod raka dojke još nije zabilježen ovakav uspjeh.


Američki znanstvenici objavili su u znanstvenom časopisu Nature Medicine da žena kod koje je primjenjena imunoterapija nema rak više od dvije godine, što je, obzirom na njeno stanje prije početka imunoterapije, izniman rezultat.




Eksperimentalni je postupak proveden tako da su znanstvenici ekstrahirali limfocite iz tijela 49-godišnje pacijentice, skenirali ih da bi pronašli specifične vrste koje reagiraju na stanice raka, modificirali ih u laboratoriju i zatim vratili u tijelo.


Imunoterapijom se obrambene stanice na taj način osposobljavaju da prepoznaju bolest i bore se protiv zloćudnih stanica. Stručnjaci smatraju da je imunološki odgovor pacijentice na spomenuti postupak, obzirom na stadij bolesti, bio bez presedana. Rezultati koje su postigli daju nadu da se imunološki sustav može potaknuti čak i kod pacijenata s uznapredovalom bolešću.


Ipak, riječ je o jednom slučaju izliječenja koji ne može biti univerzalni model za sve oboljele. Procjenjuje se da imunoterapija nije jednako djelotvorna kod svih pacijenata, te da bi u budućnosti ova metoda mogla izliječiti tek svakog drugog onkološkog bolesnika.


Tako na raspolaganju ostaju druge terapije, među kojima se neke, upozoravaju stručnjaci, primjenjuju bez potrebe. Američki su znanstvenici, naime, ovih dana objavili  procjenu po kojoj 70 posto žena s rano otkrivenim tumorom dojke i srednjim rizikom od recidiva uopće ne bi trebale primati kemoterapiju.


Studija je predstavljena na kongresu američkih onkologa u Chicagu (ASCO), a pokazala je da pacijentice s HER2 negativnim rakom dojke otkrivenim u ranoj fazi, koje pozitivno odgovaraju na hormonalnu terapiju, mogu bez straha preskočiti mučnu kemoterapiju bez rizika da im se zbog toga bolest vrati.


Procjena rizika od recidiva radi se posebnim testom koji ispituje 21 gen, a na temelju testa definira se je li uz hormonsku terapiju potrebna i kemoterapija. Kod dvije trećine žena u spomenutoj skupini ona nije potrebna.