Očekivani scenarij

IMUNOLOŠKI U BLOKADI Rezultat spore dokapitalizacije koju vodi Grad Zagreb

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Direktor IMZ-a očekuje da će problem riješiti za tjedan-dva, jer će se do tada svi vratiti s godišnjih odmora, te da štete za javnu ustanovu IMZ zbog ovog slučaja neće biti



ZAGREB Račun Imunološkog zavoda d.d.opet je u blokadi. Najnovija blokada, tvrde u upravi, ne bi trebala imati utjecaja na poslovanje istoimene javne ustanove, no radnici se s time ne slažu jer i dalje rade u nekretnini koja je u vlasništvu IMZ-a d.d.


Panika je, kažu, nepotrebna jer u IMZ uskoro ulazi strateški partner, a blokada bi mogla ugroziti poslovanje IMZ-a jedino kad bi potrajala dulje od 120 dana. Taj scenarij ne smatraju izglednim, ali u IMZ-u d.d. evidentno je nezadovoljstvo sporošću procesa obnavljanja proizvodnje u IMZ-u.


– Ovakav razvoj događaja očekivan je s obzirom na sporost procesa dokapitalizacije od strane Grada Zagreba – izjavio je direktor Imunološkog zavoda d.d. Dubravko Kičić za N1.




Direktor IMZ-a očekuje da će problem riješiti za tjedan-dva, jer će se do tada svi vratiti s godišnjih odmora, te da štete za javnu ustanovu IMZ zbog ovog slučaja neće biti.


Ovo nije prva blokada IMZ-a otkako je Zavod 2014. godine najprije ušao u stečaj, a Visoki trgovački sud poništio tu odluku. Do blokade računa dolazilo je povremeno i proteklih godina.


Kičić ističe da su takve dosad uspješno rješavali te smatra da ni najnovija neće imati nikakvog utjecaja na poslovanje dioničkog društva. Ipak, smatra da se postupak dokapitalizacije vodi presporo i da ga treba ubrzati.


U javnoj ustanovi Imunološki zavod na blokadu nemaju komentara. “Mi funkcioniramo kao zasebni pravni subjekt, i o poslovanju IMZ-a d.d. ne mogu govoriti”, kaže v.d. ravnateljice javne ustanove IMZ, Nevenka Kovač.


Imunološkom zavodu, kako smo već pisali, predstoji dubinsko snimanje od strane Grada Zagreba kao budućeg strateškog partnera. Postignut je sporazum Vlade i Grada Zagreba po kojem će Zagreb u oživljavanje tvrtke uložiti 110 milijuna kuna, od toga 35 milijuna kuna za pokriće dospjelih dugova koji sada stvaraju probleme.


U drugoj, gdje se predviđa gradnja novih tvorničkih pogona i obnova proizvodnje koja stoji već godinama, Grad Zagreb i država uložili bi zajedno iz svojih proračuna još 300 milijuna ****


Prema podacima Fine, račun Imunološkog zavoda d.d. je u blokadi.


“Takav razvoj događaja očekivan je s obzirom na sporost procesa dokapitalizacije od strane Grada Zagreba”, poručio je za televiziju N1 direktor Imunološkog d. d. Dubravko Kičić.


O tome tko je podigao zadužnicu, kada i u kolikom iznosu Kičić nije želio govoriti jer je riječ o “poslovnoj tajni”.


Kičić, koji je i sam na godišnjem odmoru, očekuje da će se čitava situacija riješiti kada se za tjedan-dva ljudi vrate s odmora i kada se postupak ubrza.


Kičić je zaključio da ovo neće imati nikakvog utjecaja na poslovanje društva kojem je na čelu jer su u prošlosti rješavali “ovakav tip blokada”.


Jasno je da direktor očekuje veću inicijativu Grada Zagreba koji presporo vodi čitav postupak dokapitalizacije.


Ova blokada neće imati nikakvog utjecaja na poslovanje javno zdravstve ustanove Imunološki zavod.


Lidija Jagarinec, povjerenica sindikata EKN-a Imunološkog zavoda, je poručila da dvije ustanove ne mogu biti strogo odvojene jer radnici Imunološkog zavoda “rade u nekretnini Imunološkog d.d.”, prenosi portal televizije N1.