Podignuto osam optužnih prijedloga

I TO SMO TREBALI POJESTI: Zaplijenjeno 1225 kilograma mesa. Nitko ne zna otkud je stiglo

Hina

foto: Flickr

foto: Flickr

Uočeno je da se u objektima ne provode pregledi životinja prije klanja i trupova životinja nakon klanja, ne provodi se obvezni pregled svinjskog mesa na trihinelozu, a nađeno je i meso bez sljedivosti odnosno nepoznata podrijetla.



ZAGREB – Inspekcijske i carinske službe zaplijenile su na području triju dalmatinskih županija ukupno 1225 kilograma mesa nepoznatog podrijetla, pri čemu je zabranjen rad dvjema klaonicama, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede.


Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede i mobilna carinska jedinica Ministarstva financija provele su koordiniranu akciju u registriranim subjektima u poslovanju s hranom, mesnicama i klaonicama, na području Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, kaže se u priopćenju.


“Rezultat kontrole objekata za klanje životinja i preradu mesa su zabrana rada za dva objekta, dvije kaznene prijave, zabrana proizvodnje mljevenog mesa i mesnih pripravaka u jednom objektu, podignuto je osam optužnih prijedloga i izdano deset rješenja. U akciji je ukupno neškodljivo uklonjeno 1225,83 kg mesa i mesnih pripravaka te lešina eutanaziranih odojaka i janjadi. Pronađeno je i sedam nepravilnosti koje se odnose na nezakonitu trgovinu i kršenje odredbi Zakona o fiskalizaciji te je Sektor za mobilne jedinice podnio sedam prekršajnih naloga”, ističu iz Ministarstva.




Kako navode, u pet odobrenih objekata za klanje domaćih životinja i dva registrirana objekta, odnosno mesnicama, te na jednom stočnom sajmu inspekcija je utvrdila opasnost i rizik za zdravlje potrošača.


Pritom je uočeno da se u objektima ne provode pregledi životinja prije klanja i trupova životinja nakon klanja, ne provodi se obvezni pregled svinjskog mesa na trihinelozu, a nađeno je i meso bez sljedivosti odnosno nepoznata podrijetla. Također, tijekom inspekcije zatečene su životinje bez obveznih oznaka i propisane dokumentacije te im se nije moglo utvrditi podrijetlo.


Utvrđene su i nepravilnosti u vođenju evidencije propisane postojećim sustavom samokontrola temeljenih na HACCP načelima, zatečeno je meso i mesni proizvodi za koje se nije mogla utvrditi sljedivost, a objekti nisu upisivali ulazne količine pošiljaka u VETI aplikaciju. Također, nisu pronađeni dokazi o otpremanju nusproizvoda životinjskog podrijetla, koji nastaje nakon klanja životinja, dio klaonica ne provodi na ispravan način čišćenje i pranje objekta kao ni dezinsekciju, a u pojedinim objektima djelatnici nemaju važeće sanitarne knjižice, pojašnjavaju iz ministarstva.


Rješenje s privremenom zabranom rada dobila je PZ Poličanka iz Poličnika i TO Mesnica Nakićen iz Banjevaca, obje iz Zadarske županije, dok je zabranu proizvodnje mljevenog mesa i mesnih pripravaka dobila mesnica Argento iz Splita. Protiv Mesnice Nakićen i Argento podneseni su optužni prijedlozi, a protiv Poličnika će biti i kaznena prijava, zbog, kako navode iz Ministarstva, “svjesnog dovođenja u opasnost zdravlja ljudi”.


Kaznenu prijavu je zaprimila i klaonica tvrtke Mesnice Klarić iz Malenice Donje, između ostalog i zbog otpreme 28 odojaka iz klaonice bez prijave klanja, bez pregleda ovlaštenog veterinara, kao i bez obavljanja propisanog obveznog pregleda mesa na trihinelozu.


Zbog utvrđenih nepravilnosti optužne prijedloge dobili su i klaonica Armento iz Kaštel Starog, klaonica MI Šakić iz Žeževice u općini Šestanovac, te mesnica PZ Poličnik iz Zadra.


Na stočnom sajmu u Zadvarju, zbog izostanka više potrebnih rješenja i dokaza, optužni prijedlog je dobila fizička osoba iz Petrinje, dok ga je zbog neposjedovanja rješenja za registraciju obavljanja djelatnosti trgovine životinjama dobila osoba iz Karlovca.


Iz ministarstva napominju da se kontrole mesnica i klaonica provode se kontinuirano zbog suzbijanja sive ekonomije, zaštite potrošača i zaštite svih onih subjekata koji posluju u skladu s propisima i pridržavaju se najviših standarda sigurnosti hrane, kao i zbog sprečavanja širenja zaraznih bolesti kod životinja zbog pojave afričke svinjske kuge u zemljama u okruženju.


Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio je da će se inspekcijske akcije ovakvog tipa nastaviti u svim županijama.