Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Procedura

Huanito ipak neće morati u zatvor da bi iz njega izašao? No pred suca će ipak ići još jednom

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 23. veljača 2019. u 20:04 2019-02-23T20:04:53+01:00

Radi se o pomilovanju, pa ako je riječ o potpunom oprostu od kazne, kao u ovom slučaju, zašto bi uopće ulazio u zatvor, kada je odluka o pomilovanju stupila na snagu. Ovdje je očito nešto pobrkano s uvjetnim otpustom

U nekim medijima objavljeno je jučer da je »za aktivaciju zahtjeva za pomilovanje potrebno da kazna stupi na snagu, što znači da Huanito mora ući u zatvor da bi iz njega bio pušten«. No, to jednostavno nije istina, po objašnjenjima koje smo dobili iz riječkih odvjetničkih krugova.

– Ta teza jednostavno nema smisla. Radi se o pomilovanju, pa ako je riječ o potpunom oprostu od kazne, kao u ovom slučaju, zašto bi uopće ulazio u zatvor, kada je odluka o pomilovanju stupila na snagu. Ovdje je očito nešto pobrkano s uvjetnim otpustom – naglašava riječki odvjetnik.

No, naše informacije govore da se u međuvremenu, dok se čekala odluka predsjednice o pomilovanju, dogodila situacija da je na adresu Huanita Luksetića otišao poziv da se za mjesec dana javi sucu izvršenja radi izdavanja rješenja o upućivanju na izdržavanje kazne. Iz odvjetničkih i pravosudnih krugova Novi list je jučer dobio objašnjenje da ova okolnost ne treba čuditi, jer je propisana procedura oko izvršenja kazne zatvora nakon pravomoćne presude išla dalje, paralelno s procedurom oko pomilovanja.

– Sudac izvršenja se ne može rukovoditi pisanjem medija o najavi pomilovanja, već činjenicama i zakonskim odredbama – obrazlaže nam riječki odvjetnik. Prema njegovim riječima, vjerojatno će se stvari dalje odvijati tako da će, po svemu sudeći, do zakazanog ročišta do suca izvršenja stići predsjedničina odluka o pomilovanju, pa će se obustaviti izvršenje kazne zatvora. No, naši izvori kažu da bi se Huanito, po zakonskim regulama, trebao pojaviti na ročištu pred sucem izvršenja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.