HLADNI POGON

Hrvatski turizam trpi ogromnu štetu: zatvaraju se hoteli, otkazuju rezervacije, ruše cijene…

Alenka Juričić Bukarica

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Neke tvrtke u inozemstvu gostima nude i popuste ako ne otkažu putovanje, već ga prebace za iduću godinu. "Sigurno je da će, kada se situacija smiri, biti velikih snižavanja cijena. Cijeli Mediteran i svijet će se vraćati i to je neizbježno, kazala je Katica Hauptfeld



RIJEKA – Najveći svjetski turoperator, njemački TUI, privremeno je obustavio većinu svojih putničkih operacija diljem svijeta, uključujući paket-aranžmane, krstarenja i hotelske aranžmane.


Istaknuli su da je ta privremena suspenzija njihov doprinos globalnim naporima na ublažavanju učinaka širenja koronavirusa, pritom navodeći i da je izvršni odbor odlučio i povući financijske smjernice iz 2020.


Sudbinu velikih dijele i hrvatske tvrtke. Govoreći o trenutačnoj situaciji, Katica Hauptfeld, vlasnica opatijskog turoperatora Katarina line, kazala je da dio zaposlenika radi od kuće, a dio koristi godišnji odmor.


Hladni pogon




– Trenutno radimo na nekim projektima koje pri redovnom poslovanju nismo stizali odraditi. Radi se i dalje, na sastanku sa zaposlenicima sam rekla da želimo zadržati sve zaposlenike, uključujući i one koje smo već uzeli za sezonu.


U kontaktu smo s partnerima, većina je kako se situacija razvijala odmah prestala uplaćivati akontacije, iako je bilo i onih koji su uplaćivali novac nadajući se da će se nešto moći odraditi.


Svi smo u istoj situaciji, i mi, i naši partneri. Pitanja je puno i treba izdržati. Evo, ilustracije radi, upravo smo imali upit za ponudu iz Kanade, i to za putovanje u posezoni Hrvatska plus Austrija. Međutim, iz hotela u Beču su odgovorili da do daljnjeg, dokle god se situacija ne smiri, ne daju nikakve ponude. Javili su se i partneri autobuseri iz Austrije koja je proglasila izvanredno stanje i sada čekaju.


Imali smo i slučaj grupe iz Njemačke koja je već krenula autobusom prema Hrvatskoj, međutim, upravo je tada postrožen režim na državnoj granici.


Ispalo je da smo im, dok su bili na putu, javili da bi morali u karantenu te su se na autoputu okrenuli i vratili natrag, ispričala nam je Hauptfeld navodeći da se čekaju mjere koje je za ovaj tjedan najavila Vlada. Govoreći o sezoni, kazala je da je, prema svim najavama prije izbijanja epidemije, trebala biti sezona za pamćenje.


Sada će, i da se situacija brzo smiri, trebati neko vrijeme da se sve opet pokrene budući da je zahvaćen cijeli svijet i svi će se vraćati na tržište. Jasno je i da će biti pitanje epidemiološke situacije na emitivnim tržištima s kojih u Hrvatsku dolaze gosti.


Sljedi pad cijena


Ova uspješna turistička agencija poznata je i po krstarenjima jedrenjacima, no kako nam je kazala Hauptfeld, taj će segment biti posebno pogođen. U ovom segmentu gostima agencije, pojašnjava, nude besplatno pomicanje putovanja ili da se depoziti ne povlače, već da ostanu za iduću godinu.


Neke tvrtke u inozemstvu pak gostima nude i popuste ako ne otkažu putovanje, već ga prebace za iduću godinu.


– Sigurno je da će, kada se situacija smiri, biti velikih snižavanja cijena. Cijeli Mediteran i svijet će se vraćati i to je neizbježno, ukazala je ova dugogodišnja turistička djelatnica.


Inače, kako doznajemo, male agencije već su jako pogođene, pa su neke slale djelatnike na biro za zapošljavanje. Status quo do daljnjeg što se tiče putovanja i u Hrvatskoj je, kako je najavljeno, donio zatvaranje hotela.


Naime, hotelijeri trenutno gledaju kako osigurati sigurnost, ali i minimizirati troškove kako bi se prevladalo nastalu situaciju. Hoteli se zatvaraju ili ostaju zatvoreni. Tako je u Opatiji većina zatvorena, a najave su da bi ovih dana još neki trebali za sada zatvoriti svoja vrata. Slično je i drugdje.


Zatvoreni hoteli


Prolongira se otvaranje hotela Jadranka hotela na Lošinju, a za sada su zatvoreni i hoteli Jadrana u Crikvenici.


Kako su nam kazali u crikveničkoj turističkoj tvrtki, stanje s koronavirusom u Hrvatskoj i cijeloj Europi ima utjecaja na njihovo trenutno poslovanje, kao i na predviđanja poslovnih aktivnosti u skoroj budućnosti.


– Kao društveno odgovorna tvrtka i poslodavac te odgovorni poslovni partner, odlučili smo dati naš doprinos prevenciji i minimiziranju rizika daljnjeg širenja zaraze postupiti u skladu s preporukama nadležnih državnih tijela Republike Hrvatske te tijelima lokalne samouprave.


Svi hoteli Društva biti će zatvoreni do 27. ožujka 2020., a odluke o sezonskom otvaranju hotela ovisit će o razvoju situacije na tržištu, odnosno mjerama koje će poduzimati Nacionalni stožer Civilne zaštite.


Zaposlenicima je omogućen rad od kuće, kojima to priroda posla dozvoljava, kazali su u Jadranu Crikvenica, navodeći da je teško procijeniti daljnji tijek događanja oko širenja zaraze i kretanja gostiju.


– Uvjereni smo da nadležne institucije Republike Hrvatske apsolutno kompetentno upravljaju ovom izazovnom situacijom na dobrobit naših sugrađana i gostiju, te kako će isključivo odgovornim ponašanjem svih društvenih dionika situacija biti stavljena pod kontrolu u bliskoj budućnosti, čime će se i turistički tokovi ubrzo vratiti u planirane okvire, istakli su u Jadranu.


Otkazane rezervacije


Liburnia Riviera Hoteli objavili su da im je za ožujak otkazano 64 posto potvrđenih rezervacija, za travanj 62 posto, za svibanj 31, a za lipanj 21 posto.


U Valamaru navode da se ne može sa sigurnošću predvidjeti konačan negativni efekt usporenog trenda novih rezervacija na poslovanje, s obzirom na mogućnost njihove nadoknade putem last-minute rezervacija, ali i pojednostavljene politike otkaza rezervacija.


Trenutni otkazi rezervacija, kažu, prvenstveno se odnose na razdoblje od ožujka do svibnja te samo manjim dijelom na ostatak glavne sezone koja čini više od 85 posto godišnjih operativnih prihoda.


Usporena prodaja


U Maistri također navode da su nakon donošenja izvanrednih mjera, odnosno preporuka, kako u Hrvatskoj, tako i u ostalim susjednim zemljama, započela otkazivanja rezervacija smještaja i skupova za ožujak, travanj i svibanj, uglavnom u MICE segmentu.


Sunce hoteli su jučer objavili da prolongiraju otvaranje svih svojih hotela, kao i da se ulazak novih rezervacija značajno usporio, međutim prvenstveno za razdoblje travnja i svibnja, dok je pad vidljiv i u ostalim mjesecima. Prodaja je niža 16 posto, što je najviše uzrokovano povećanim otkazima u travnju i svibnju, te usporavanjem prodaje u prethodna dva tjedna za ostatak sezone, kazali su u grupaciji Jake Andabaka.