Postoji li rizik?

Hrvatska zasad NEĆE zabraniti prodaju energetskih pića djeci i maloljetnicima

Ljerka Bratonja Martinović

Postoji li rizik za zdravlje od energetskih pića? / Foto Denis LOVROVIĆ

Postoji li rizik za zdravlje od energetskih pića? / Foto Denis LOVROVIĆ

U Ministarstvu zdravstva smatraju da je prije zabrane potrebno imati konkretne podatke o konzumaciji proizvoda kod osoba mlađih od 18 godina



ZAGREB – Ministar zdravstva Milan Kujundžić nema dovoljno dokaza na temelju kojih bi donio zakon o zabrani prodaje energetskih pića djeci i maloljetnicima, što je od njega nedavno na temelju iskustava drugih država zatražila eurozastupnica Biljana Borzan, već će pričekati rezultate dodatnog istraživanja o upotrebi i dostupnosti energetskih pića djeci u dobi od 11 do 15 godina. Proizlazi to iz odgovora na zastupničko pitanje Željka Jovanovića (SDP), koji je 24. siječnja pitao ministra kada će takav zakon pustiti u proceduru.


U odgovoru Ministarstva zdravstva ističe se da je istraživanje ESPAD 2015. godine potvrdilo da energetska pića konzumira čak 86,4 tinejdžera u dobi od 16 godina, a 47,5 posto istodobno je konzumiralo alkohol i energetska pića. U zadnjih mjesec dana takva je pića konzumuiralo 43 posto 16-godišnjaka, a svaki četvrti kombinirao je energetsko piće i alkohol, kao posebno opasnu kombinaciju. U Ministarstvu zdravstva ističu da energetska pića predstavljaju poseban zdravstveni rizik u nižoj dobi te najavljuju da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) ovog proljeća provesti novo HBSC istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika, gdje će ispitati navike konzumacije energetskih pića, pa i u kombinaciji s alkoholom, u dobnim skupinama od 11, 13 i 15 godina.


U MIZ-u smatraju da treba analizirati i navike doručkovanja te konzumiranja voća i povrća kod djece i mladih kako bi se »identificirale eventualne efikasne intervencije« u smanjenje upotrebe energetskih pića kod djece i mladih. O kakvim se intervencijama radi, nisu naveli. Isto tako, ispitat će se socioekonomske i obiteljske odrednice i situacije koje pogoduju ispijanju energetskih pića, da bi se sustavno eliminiralo uzroke takvog ponašanja, a ne posljedice. U Kujundžićevom ministarstvu, naime, uvjereni su da zabrane ne donose rezultat, pa sumnjaju da je zabrana prodaje energetskih pića djeci dovoljna mjera da se toj praksi stane na kraj. To se, kažu, vidi iz činjenice da su unatoč zabrani prodaje alkoholna pića i dalje dostupna maloljetnicima. Kad sve to istraži, MIZ će o eventualnoj zabrani prvo konzultirati druge resore.




– Neophodna je detaljna analiza iskustva i prakse drugih zemalja po pitanju zabrane, ograničenja i cijena, odnosno posebnih poreza na energetska pića. Navedena analiza treba uključivati pitanje energetskih pića zasebno, ali po pitanju cijena i poreza zajedno sa svim bezalkoholnim pićima i namirnicama koje izlaze iz okvira pravilne prehrane – poručuju iz resornog ministarstva. U izradu analize, koja će potrajati, uključit će stručnjake i institucije iz raznih resora, financijskog, obrazovnog, zdravstevnog, te predstavnike civilnog društva da bi dobili podršku stručne i opće javnosti.


– Smatramo da je prije donošenja mjera zabrane prodaje energetskih pića potrebno imati konkretne podatke o konzumaciji ovih proizvoda od strane osoba mlađih od 18 godina, koji upućuju na postojanje rizika za zdravlje, kako bi mogli poduzeti javno zdravstvene mjere temeljene na dokazima – zaključuje se u odgovoru MIZ-a.


Vlada je odbila oba prijedloga Kluba SDP-a koji je izmjenom zakona nudio rješenje, te kao i kod prehodnih naših inicijativa prema ministarstvu zdravstva najavila da će sama predložiti svoje zakonske prijedloge. S obzirom na dosadašnje iskustvo, iskreno sumnjam da će Kujundžić bilo što riješiti do kraja svog mandata, odnosno prvi korak u rješavanju problema bio bi da HDZ pronađe novog ministra zdravstva.


Zastupnik Jovanović nakon ovakvog odgovora nije optimist.


– Vlada je odbila oba prijedloga Kluba SDP-a koji je izmjenom zakona nudio rješenje i najavila da će sama predložiti svoje zakonske prijedloge. S obzirom na dosadašnje iskustvo, iskreno sumnjam da će Kujundžić bilo što riješiti do kraja svog mandata. Prvi korak u rješavanju problema bilo bi da HDZ pronađe novog ministra zdravstva – zaključuje Jovanović.