HTZ

Hrvatska nakon 30 godina ima direktnu avio vezu sa SAD-om. Kreće cjelogodišnja linija Rijeka – Beograd

Hina

Foto: S. JEŽINA

Foto: S. JEŽINA

Promatrajući po tržištima, najviše novih linija, njih 14, kreće iz Njemačke, a potom slijedi 12 novih linija iz Ujedinjenog Kraljevstva (UK), osam iz Francuske, pet iz Italije, četiri iz Nizozemske, itd



Iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u ponedjeljak su izvijestili da je tijekom ljetnog reda letenja, koji traje od 31. ožujka do 27. listopada, prema Hrvatskoj uvedena 81 nova zračna linija uključujući redovne, low cost i čarter linije i to s 24 svjetska tržišta.


Prvi tjedan ljetnog reda letenja počeo je s rekordna 252 leta, što u usporedbi s prvim tjednom ljetnog rasporeda letenja prošle godine predstavlja rast od 30 posto,kažu u HTZ-u.


Najviše letova u prvom tjednu ostvareno je prema zračnim lukama u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.




Nove aviolinije i povećanje broja rotacija su, između ostaloga, i rezultat aktivnosti HTZ-a, istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić navodeći kako suradnju s avioprijevoznicima ostvaruju kroz programe strateških promotivnih kampanja na emitivnim tržištima, koje za cilj imaju pozicioniranje Hrvatske kao atraktivne i prometno dobro povezane cjelogodišnje destinacije.


»Posebno nas veseli nova interkontinentalna linija na relaciji Philadelphia-Dubrovnik, koja nas nakon gotovo 30 godina po prvi puta spaja s tržištem SAD-a«, kazao je Staničić, napominjući kako je u ovoj godini za strateška marketinška partnerstva s turoperatorima i avioprijevoznicima osigurano nešto više od 40 milijuna kuna.


Promatrajući po tržištima, najviše novih linija, njih 14, kreće iz Njemačke, a potom slijedi 12 novih linija iz Ujedinjenog Kraljevstva (UK), osam iz Francuske, pet iz Italije, četiri iz Nizozemske, itd.


Analizirajući ljetni red letenja po broju rotacija, najviše ih je planirano između Hrvatske i Njemačke, UK-a, Francuske, Austrije i Švicarske.


Iz HTZ-a navode da će na novim linijama zrakoplovi najviše letjeti prema Zadru, Splitu, Dubrovniku, Puli i Rijeci.


Većina hrvatskih zračnih luka u ovoj godini također bilježi i povećanje broja rotacija u odnosu na prethodnu sezonu, a prema apsolutnom broju najavljenih novih rotacija prednjače zračne luke u Zadru s povećanjem od 25 posto, Puli s povećanjem od sedam posto i Dubrovniku s rastom od četiri posto.


Od zračnih prijevoznika, najviše novih linija pokrenuo je Ryanair, njih 15, zatim osam novih linija prijevoznika Volotea, šest novih linija TUI-ja te pet novih linija easyJeta.


Analiza zrakoplovne povezanosti Hrvatske i emitivnih tržišta provedena je na temelju objavljenih ljetnih redova letenja hrvatskih zračnih luka Zagreb, Osijek, Pula, Rijeka, Lošinj, Zadar, Split, Brač i Dubrovnik, kažu u HTZ-u.


Što se tiče Rijeke, treba izdvojiti da će Zračna luka imati cjelogodišnju vezu s Beogradom avionima Air Serbia, kao i da će tijekom ljeta imati tjednu vezu s Londonom.