Glasanje u inozemstvu

Hrvatska ima neku novu dijasporu. HDZ je u Irskoj dobio tek – jedan jedini glas

P. N.

Foto Tomislav Miletić / PIXSELL

Foto Tomislav Miletić / PIXSELL



U inozemstvu je na izbore izašlo 18.414 birača, a HDZ, unatoč najvećem broju glasova, nije prošao ni blizu onako dobro kao na prethodnim EU izborima.


Primat je, potpuno je jasno, izgubio u zemljama u koji je iz Hrvatske proteklih godina iselilo najviše ljudi.


U Njemačkoj su najviše dobili Hrvatski suverenisti (29,46 posto). Slijede Neovisni za Hrvatsku (19,86 posto), a tek potom HDZ sa 16,37 posto glasova, Živi zid sa 10,05 posto i Mislav Kolakušić s 4,72 posto. SDP je dobio samo 2,95 posto.




U SAD-u su također pobijedili Hrvatski suverenisti Ruže Tomašić s 22,13 posto glasova, a slijede Neovisni za Hrvatsku s 21 posto. Slično je i u Australiji gdje je lista suverenista dobila 33,41 posto, Neovisni malo manje od 30 posto, a HDZ 19,89 posto.


Posebno je zanimljiva situacija u Irskoj, zemlji koja se smatra sinonimom za iseljavanje mladih iz Hrvatske. Tamo je na EU izbore odlučilo pristupiti svega 53 birača, od čega je jedan listić bio nevažeći.


HDZ je u Irskoj dobio svega – jedan jedini glas.


Najviše je dobio Živi zid s 12 glasova, potom SDP s devet, Mislav Kolakušić sa sedam, Možemo! sa šest glasova i Amsterdamska koalicija četiri glasa. HRAST i Marijana Petir dobili su po jedan glas.