Ukupno 157 oboljelih

Hrvatska ima još 29 zaraženih koronavirusom: ‘Više vas ne molim, nego zahtijevam da se držite mjera’

P. N.

Foto Emica Elvedji PIXSELL

Foto Emica Elvedji PIXSELL

Dok je nadziremo moguće je upravljati ovom situacijom i utjecati na njene ishode. Kad je ne poštujemo, postoji mogućnost nekontroliranog širenja. Kao ministar više ne molim nego zahtijevam da svi građani poštuju upute Stožera civilne zaštite. Potrebno je da svi najozbiljnije shvatimo ovu preporuku, rekao je ministar



U Hrvatskoj je do jutros još 29 pozitivnih na koronavirus u odnosu na zadnje podatke, što je najveći dnevni rast dosad – ukupno oboljelih sada je 157. Obavljeno je ukupno 2.038 testiranja, a potvrđeno je da postoji lokalna transmisija bolesti, iako ministar Vili Beroš kaže da to u ovom času više nije relevantno.


– Dobro je to što je epidemiološka situacija u Hrvatskoj i dalje pod nadzorom, pogotovo ako se uspoređujemo s trendovima u okruženju. Dobro je i to što imamo podatke o kretanju osoba. No loše je to što pojedinci ne poštuju pravila određena u samoizolaciji i što određeni ne poštuju uputstva Stožera. Ozbiljno ovo shvatimo, jer samo pridržavanje mjera omogućuje da se epidemija nekontrolirano ne širi. Dok je nadziremo moguće je upravljati ovom situacijom i utjecati na njene ishode. Kad je ne poštujemo, postoji mogućnost nekontroliranog širenja. Kao ministar više ne molim nego zahtijevam da svi građani poštuju upute Stožera civilne zaštite. Potrebno je da svi najozbiljnije shvatimo ovu preporuku, rekao je ministar Vili Beroš.


Potvrdio je da su u Areni Zagreb završne pripreme za uspstavljanje sekundarnog centra, a takvi se kapaciteti pripremaju i u drugim gradovima.




– Takve kapacitete pripremamo i u drugim gradovima. U Rijeci imamo 80 respiratora, za sekundarnu fazu 70 kreveta, za tercijarnu 100 kreveta u dvorani Mladost, pojasnio je.


U karanteni se nalazi 90 osoba, od čega su 54 hrvatska državljana, a još je 45 vozača kamiona pod posebnim režimom. Pod mjerama samoizolacije je 14.134 osobe, a 993 kontakata oboljelih je pod strogim nadzorom.