Ima nade

Hrvatska dobila još jednu šansu: Ugradnja liftova će ipak biti moguća novcem EU fondova

Bojana Mrvoš Pavić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Ako Hrvatska do kraja godine pokaže da je dosad povukla dovoljno sredstava u ostalim projektima, mogli bi već iduće godine biti raspisani prvi natječaji za sufinanciranje ugradnje



ZAGREB Još uvijek, čini se, postoji nada za Hrvatsku da iduće godine iz EU fondova počne povlačiti sredstva za sufinanciranje ugradnje liftova, prijeko potrebnih u zgradama sa starijim osobama, invalidima, ali i ostalima koji svoje selidbe, nošenje tereta i slične takve situacije odrađivati moraju po stubištu. Stanar stana na trećem katu u godini dana mora prijeći 30 tisuća stepenica, što starije i invalidne osobe često ne mogu.


U ožujku je Europska komisija odbila zahtjev Ministarstva regionalnog razvoja i EU za izmjene i dopune Operativnog plana kohezija i konkurentnost 2014.-2020. EU fondova, koji su inicirali umirovljenici HT-a i HP-a, no nade i dalje ima. Ako Hrvatska do kraja godine Europskoj komisiji pokaže da je dosad povukla dovoljno sredstava u ostalim projektima koje si je zacrtala, ima nade da se i ovaj, naziva »Dostupnost do stana«, uvrsti u program sufinanciranja za razdoblje 2014-2020. godine.


Nova evaluacija


Europarlamentarka Biljana Borzan poručuje kako nam Europska komisija daje još jednu šansu za taj projekt, oko kojeg se ona angažirala zajedno s umirovljenicima, a zahvaljujući kojem bi zgrade mogle povlačiti 85 posto sredstava, dok bi ostalo morale same financirati. U Osijeku, primjerice, ima oko 800 ulaza u višestambenim zgradama visine četiri do šest katova, koje nemaju dizala. Prema riječima tamošnjeg dogradonačelnika Borisa Piližote, ugradnja dizala u sve te ulaze koštala bi oko 300 milijuna kuna, ali bi i Grad mogao pomoći s pet posto sredstava, što znači da bi i učešće stanara iznosilo deset posto.




»Razgovarala sam s ljudima iz Komisije koji su mi rekli da postoji mogućnost izmjena programa povlačenja sredstava, uz uvjet da smo donekle dosad bili uspješni u povlačenju. Ide nova evaluacija krajem godine, i ako smo se popravili, postoji mogućnost za povlačenje sredstava namijenjenih dizalima. To znači da bi natječaji za njihovu ugradnju mogli krenuti već iduće godine«, kaže Borzan.


Vlada treba, kaže, poraditi na izmjeni aktualnog Operativnog programa kako bi projekt dizala barem donekle ušao u tekuće financijsko razdoblje, a zatim ga kvalitetno pripremiti za predstojeće financijsko razdoblje, koje će trajati od 2020. do 2027. godine.


Zatočenici stanova


U Hrvatskoj je više od 800 tisuća građana starijih od 65 godina, brojimo i pola milijuna ljudi s invaliditetom. U zgradama živi oko 700 tisuća ljudi, među njima mnogi kojima je stubište nepremostiva prepreka da izađu iz kuće. Ti ljudi, nažalost, postaju zatočenici u vlastitim stanovima, osuđeni na tuđu pomoć, a kako napominje Borzan, česti su slučajevi da samo zbog stubišta, iako inače pokretni, završavaju u domovima. »EK podržava ovaj projekt jer je u interesu smanjenja broja korisnika u institucijama, odnosno pomaže ljudima da ostanu u svom prirodnom okruženju«, zaključuje Borzan.


I pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Dragan Jelić u rujnu je na okruglom stolu na temu dizala bio optimističan, rekavši kako bi iduće godine mogli biti raspisani prvi natječaji, a prednost bi trebale imati zgrade s većim brojem starijih, slabo pokretnih i invalidnih osoba.