Karantena

Hrvatska će već za nekoliko dana vidjeti jesu li dosadašnje mjere upalile: ‘Sve ovisi o našem ponašanju’

P. N.

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

 Krivulja raste, ali ne raste tako kako je rasla u nekim drugim zemljama. Mi mislimo da smo na vrijeme i postupno sukladno epidemiološkoj situaciji uvodili sve strože mjere. Ograničenja smo uveli na vrijeme, a sad smo uveli i ograničenje kretanja izvan mjesta prebivališta



Prvi rezultati strogih mjera koje su dosad uvedene u Hrvatskoj vidjet će se već za nekoliko dana. Drži to ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.


– Krivulja raste, ali ne raste tako kako je rasla u nekim drugim zemljama. Mi mislimo da smo na vrijeme i postupno sukladno epidemiološkoj situaciji uvodili sve strože mjere. Ograničenja smo uveli na vrijeme, a sad smo uveli i ograničenje kretanja izvan mjesta prebivališta. Efekt ovih mjera će se, ako ih se budemo držali, vidjeti već kroz nekoliko dana. Srednje vrijeme inkubacije je, pokazalo se dosad, između 5-6 dana, pojasnio je Capak.


On prognozira da će broj oboljelih i dalje rasti, budući postoji 1.290 dokazanih kontakata oboljelih, koje se epidemiološki nadzire.




– Sigurno će slučajeva biti još, ali o našem ponašanju ovisi koliko će krivulja biti strma. Nadamo se da neće biti kao u drugim državama, ponovio je.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović navodi kako je policija prilično dobro već uvježbana za kontrolu napuštanja mjesta prebivališta.


– Svi koji nemaju propusnice i ne trebaju putovati, takve se puštati neće. Policija tu ima striktne upute. Svatko mora dati svoj doprinos. Mjere nisu popularne, ali ima i manje popularnih mjera. Razmišljamo i o njima ako budu nužne. Držite se pripisanog i ja sam siguran da ćemo se uspješno nositi s izazovom, dodao je ministar.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler