Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
18. siječnja 2020.
Dodatak

Hoće li se mijenjati tekst "Lijepe naše"? Stigao je prijedlog da se u tekst himne uvrsti još jedna rijeka

Hoće li se mijenjati tekst "Lijepe naše"? Stigao je prijedlog da se u tekst himne uvrsti još jedna rijeka
Hoće li se mijenjati tekst "Lijepe naše"? Stigao je prijedlog da se u tekst himne uvrsti još jedna rijeka
Autor:
Objavljeno: 18. travanj 2019. u 10:10 2019-04-18T10:10:00+02:00

»Budući da je u izvorni tekst hrvatske himne naknadno, posve legitimno uvršteno i 'sinje more', smatramo posve uputnim da se i rijeka Mura uvrsti u tekst himne«, tvrde predlagači

Zrinska garda Čakovec uputila je Saboru prijedlog ili poticaj za pokretanje postupka izmjena i dopuna Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske i lente predsjednika države kako bi se u tekst himne uvrstio stih »Muro, Dravo, Savo teci«, piše u četvrtak Večernji list.

»Na pojedinim svečanostima, ali i u službenim prigodama, intenzivnije se počela spominjati potreba da se u tekst naše državne himne uvrsti i ime rijeke Mure kao krajnje sjeverozapadne granične rijeke«, kaže za Večernji predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel.

Mura je, ističu predlagači, od doseljenja Hrvata na njihovo etničko i državno područje bila i ostala najsjevernija granica Hrvatske, o čemu svjedoči i neprekidna pripadnost Međimurja Zagrebačkoj nadbiskupiji.

»Budući da je u izvorni tekst hrvatske himne naknadno, posve legitimno uvršteno i 'sinje more', smatramo posve uputnim da se i rijeka Mura uvrsti u tekst himne«, tvrde predlagači.

Pisanu potporu toj inicijativi Zrinske garde dali su već i župan Matija Posavec, gradonačelnici sva tri međimurska grada Stjepan Kovač, Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, Matica hrvatska, Družba »Braća Hrvatskoga Zmaja«, Hrvatska državna samouprava u Mađarskoj, Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću u Austriji i Zavičajno društvo Međimurje u Zagrebu.

Zrinska garda želi i postaviti primjereni spomenik Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novigradu, a poduprla je i deklaraciju Hrvatskoga sabora o potvrdi zakonske utemeljenosti Zrinsko-frankopanske bune i osudi nezakonitoga sudskog postupka i presuda hrvatskim knezovima, koju je pripremila Družba »Braća Hrvatskoga Zmaja«, piše Večernji list.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.