Bez odgovora

Hoće li nakon svega biti prosvjeda? Završio sastanak braniteljskih udruga i ministra Medveda

P. N.

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević



Predstavnici braniteljskih udruga došli su u utorak poslijepodne u Ministarstvo hrvatskih branitelja na poziv ministra Tome Medveda, kako bi razgovarali o najavljenom prosvjedu u Vukovaru zbog nerješavanja ratnih zločina. Nakon sastanka dali su izjavu za medije, prenosi N1.


Ministar Medved rekao je da ga raduje da su udruge jedinstvene, odgovorne i ozbiljne. “I ovaj put smo dokazali kako Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s braniteljskim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata ima partnerski, profesionalni, odgovoran i ozbiljan odnos. Raduje me da su udruge svim aktualnim pitanjima pristupile vrlo odgovorno i ozbiljno”, rekao je Medved nakon sastanka.


“Nakon analize stanja dogovorili smo sastanak s nadležnim tijelima u cilju kako bismo analizirali konkretno sve zahtjeve koji su upućeni od strane gradonačelnika Vukovara i kako bismo dobili konkretan uvid o točnom broju procesuiranja ratnih zločina i spoznaju o procesima koji su u tijeku. Nastavit ćemo razgovore s nadležnim tijelima i na odgovoran način pristupiti ovoj tematici”, rekao je Medved.




Novinari su ga upitali što to znači za najavljeni prosvjed u Vukovaru, odnosno hoće li biti održan ili neće.


“Udruge su ozbiljne i odgovorne i u cilju donošenja svojih odluka traže da u tome i Vlada će pružiti punu potporu u cilju davanja svih relevantnih informacija”, rekao je Medved.


Predstavnici udruga su, pak, rekli da će udruge prije svojih odluka dobiti na uvid sve relevantne podatke te nakon toga odlučiti.


“Donijeli smo odgovoran, jedinstven stav s ciljem sprečavanja politizacije i instrumentalizacije žrtava. Vezano za najavu prosvjeda o tome tko će i hoće li sudjelovati na skupu u Vukovaru udruge će donijeti stav nakon što se obave razgovori s nadležnim tijelima. Cilj tih sastanaka je imati što više informacija i uvida što se događa u processuiranju ratnih zločina i nakon toga ćemo moći reći je li riječ o prosvjedu, skupu ili čemu već”, rekla je Ljiljana Alvir iz Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.


Što se tiče zahtjeva za tematskom sjednicom Sabora o Miloradu Pupovcu, iz udruga su poručili da to nije bila tema današnjega sastanka, ali da ustraju u svom zahtjevu te da će sutra pismenu inicijativu uputiti na institucije.