Mirenje Vlade i sindikata

Hoće li biti štrajka u školama? Vremena za dogovor je sve manje, konačna odluka u srijedu

Hina

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Sindikati su prije početka mirenja poručili da neće odustati od zatraženih povećanja koeficijenta složenosti poslova od 6,11 posto, već u procesu mirenja mogu razgovorati jedino o modalitetima i dinamici postizanja tog cilja



Postupak mirenja između Vlade i školskih sindikata nastavlja se u srijedu, kada će se znati hoće li se 10. listopada održati najavljeni štrajk u osnovnim i srednjim školama, izjavili su u ponedjeljak sudionici prvog kruga mirenja.


Predsjednici Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec jutros su u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava na sastanku s ministrom Josipom Aladrovićem započeli proces mirenja u kolektivnom radnom sporu zbog zahtjeva sindikata za povećanjem plaća prosvjetnim radnicima.


Mihalinec: Ako mirenje bude uspješno zaustavljamo štrajkaške aktivnosti


Nakon trosatnog sastanka ministar Aladrović izjavio je novinarima da se u dogovoru sa sindikatima mirenje nastavlja u srijedu, 9. listopada.




»S obzirom da je postupak mirenja tajan, ne možemo iznositi više informacija«, dodao je istaknuvši da je sastanak protekao u atmosferi uzajamnog poštovanja


Mihalinec je rekao kako su sindikati u konstruktivnom dijalogu prihvatili prijedlog Vlade o nastavku mirenja, te najavio da će u srijedu biti poznato hoće li se 10. listopada održati najavljeni štrajk u osnovnim i srednjim školama.


»Ako mirenje završi uspješno, zaustavljamo naše prosvjedne i štrajkaške aktivnosti. U suprotnom obavijestit ćemo javnost o modalitetima i načinu štrajka«, najavio je Mihalinec.


Sindikati su prije početka mirenja poručili da neće odustati od zatraženih povećanja koeficijenta složenosti poslova od 6,11 posto, već u procesu mirenja mogu razgovorati jedino o modalitetima i dinamici postizanja tog cilja.


Šprem: Pokušaj opstrukcije sindikalnog djelovanja prijavit ćemo inspekcijama


Šprem je najavila da će tijekom dana nadležnim inspekcijama prijaviti pokušaj opstrukcija sindikalnog rada u jednoj školi.


Neslužbeno se doznaje da je ravnatelj škole među svojim zaposlenicima putem društvene mreže proveo anketu želeći doznati hoće li sudjelovati u najavljenom štrajku.


»Pokušaji opstukcije ne idu u prilog sindikatima, a ponajviše zaposlenicima u sustavu obrazovanja. Tko radi sam protiv sebe, neka razmisli što radi«, izjavila je Šprem.


Napomenula je da se radi o kršenju Zakona o radu, pa će takvo postupanje prijaviti inspekciji rada i prosvjetnoj inspekciji.


Aladrović: Odustajanje od smanjenja PDV-a nije povezano s pritiscima


Upitan je li odustajanje od smanjenja opće stope PDV-a rješenje Vlade na pritiske o povećanju plaća, Aladrović je izjavio kako je to pitanje poreznog zakona i politike Vlade.


»To je tema koja se već dugo nameće u javnom prostoru i o kojoj se već dugo polemizira, postoje različiti stavovi. To nikako ne bih dovodio u korelaciju s takozvanim pritiskom i zahtjevima za većim plaćama«, rekao je ministar rada.


Na pitanje novinara zaslužuju li učitelji veće plaće, Aladrović je kazao kako je Vlada razgovarajući sa sindikatima, pokazala volju da anticipira njihove probleme.


»O politici plaća se konstantno razgovara. U petak počinju pregovori i s javnim službama o temeljnom kolektivnom ugovoru koji definira i osnovicu za izračun plaća, sigurno ćemo tu učiniti sve što bude u našoj moći i u skladu s fiskalnim očekivanjima i odgovornim postupanjem Vlade da pokažemo smjer koji smo i sada držali«, kazao je.


Statistika pokazuje da u Hrvatskoj rastu prosječne i minimalne plaće, a ti trendovi pokazuju volju Vlade za gospodarskim razvojem, povećanjem plaća i održivim sustavom.»Vlada čini maksimalno da plaće generalno rastu te da ekonomska situaciju u zemlji bude što bolja«, zaključio je.

Divjak: Vjerujem da do štrajka neće doći


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je novinarima da u srijedu očekuje nastavak procesa mirenja, pa treba pustiti da se taj postupak privede kraju kako bi se mogli donijeti konačni sudovi.


»Štrajk je legitimno sredstvo koje sindikati u ovoj situaciji mogu upotrijebiti, a ja još uvijek vjerujem da do štrajka neće doći, odnosno da će se postići kvalitetan dogovor«, kazala je Divjak.


Premijer Andrej Plenković izjavio je u subotu u Zadru da su razgovori koje Vlada vodi s predstavnicima školskih sindikata otvoreni i dobre volje, pri čemu je Vladina ponuda da od 1. listopada plaće porastu za dva posto, a onda da se nastave razgovori.


»Ponuda na stolu je ta da od 1. listopada podignemo plaće za dva posto i da onda nastavljamo razgovore za iduću godinu, jer moramo vidjeti cjelokupnu konstrukciju hrvatskog proračuna«, rekao je Plenković.