Liberalizacija

Hoće li HERA reagirati? Gradska plinara Zagreb straši potrošače koji žele prijeći konkurenciji

Bojana Mrvoš Pavić

Neki distributeri stavit će »ključ u bravu« / arhiva NL

Neki distributeri stavit će »ključ u bravu« / arhiva NL

Prelaskom drugom opskrbljivaču morat ćete količine plina sami ugovarati, a sigurnost opskrbe, koju mi garantiramo, dužan vam je osigurati novi opskrbljivač, stoji u dopisu potrošačima



Nakon što je prije tri i pol mjeseca krenula i liberalizacija opskrbe plinom za kućanstva, odnosno RWE je građanima prvi ponudio ospkrbu nešto jeftinijeg plina od onog koji im prodaju lokalni distributeri, potonji su se, sudeći po dopisima koje šalju svojim potrošačima, uplašili za svoj, dosad monopolistički položaj. Gradska plinara Zagreb je uz obračun potrošnje svojim kupcima, koji donedavno nisu imali mogućnost izbora opskrbljivača, poslala i pismo kojim ih zastrašuje rizičnošću prelaska drugom opskrbljivaču.


»Prelaskom kod drugog opskrbljivača količine prirodnog plina morati ćete sami ugovarati sa svojim novim opskrbljivačem, a sigurnost opskrbe koju vam mi garantiramo, dužan vam je osigurati novi opskrbljivač«, stoji, između ostalog, u dopisu potrošačima, kao i to da Gradska plinara Zagreb nudi fiksnu nabavnu cijenu plina, a »izborom novog opskrbljivača cijenu ugovarate sami«.



RWE je nedavno, u studenom, već kupio koprivnički plinski biznis Komunalca, čime je preuzeo opskrbu tamošnjih 12 tisuća kućanstava i više od tisuću poslovnih subjekata, među njima i tvrtke poput Podravke, Carlsberga i Hartmanna. Tim je potezom i formalno krenulo očekivano okrupnjavanje na tržištu plina, na kojem bi vrlo skoro moglo opstajati samo najjači, koji se tržištu mogu i prilagoditi.





Bez komentara


Hoće li HERA kao energetska regulatorna agencija reagirati na ovakav dopis potrošačima koji je za njih nerazumljiv, pa time onda i zastrašujući, u toj agenciji jučer nismo uspjeli doznati. Kako, međutim, neslužbeno doznajemo od upućenih stručnjaka, riječ je o bezrazložnom zastrašivanju kupaca na koje bi HERA službeno morala reagirati. U svom dopisu kupcima Gradska plinara Zagreb navodi i »upozorenje da su moguća i eventualna lažna predstavljanja i podmetanja ugovora o opskrbi«. Potrošače pozivaju da im prijave »bilo kakve sumnjive radnje od strane predstavnika drugih tvrtki«.


U RWE-u Hrvatska koji je prvi, i zasad jedini kućanstvima ponudio opskrbu prirodnim plinom, za sada ne žele komentirati dopis konkurencije, navodeći samo da su se obratili HERA-i s prijavom i očekuju njihovu reakciju.


Regulirane cijene


Činjenica je da je tržište plinom trebalo biti liberalizirano već prije tri godine, no tadašnja je Vlada otvaranje vrata konkurenciji odgodila, svjesna činjenice da se mnogi od četrdesetak lokalnih postojećih distributera na tom tržištu neće snaći te će neki morati staviti ključ u bravu. U prednosti će na tržištu uvijek biti oni opskrbljivači koji plin sami nabavljaju jeftinije pa mogu ponuditi i niže cijene, pri čemu je RWE-ova prednost upravo vlastita proizvodnja tog energenta. RWE je, pritom, u kućanstva sa svojom ponudom plina ušao nešto ranije od pravog početka liberalizacije koje će navjerojatnije nastupiti s prvim danom travnja. Dotad su, naime, cijene po kojima INA domaći plin mora prodavati HEP-u, a on zatim lokalnim distributerima, regulirane, fiksno određene, i većini se alternativnih opskrbljivača dotad ulazak u kućanstva ne isplati. S vremenom se, međutim, može očekivati da će na tržištu opstajati tek pet, do najviše deset jakih konkurentnih kompanija koje će, moguće, preuzimati i dosadašnje monopoliste na tržištu.