Čeka se odluka

Hoće li HEP od 1. srpnja dignuti cijenu struje? Neki pokazatelji upućuju da je to sasvim realno

Bojana Mrvoš Pavić

Foto: S. JEŽINA

Foto: S. JEŽINA

HEP Elektra ima pravo kućanstvima cijenu mijenjati dvaput godišnje – od 1. siječnja, i ponovno od 1. srpnja, a gospodarstvu čak četiri puta, kako bi se cijena prilagođavala kretanjima na burzi struje



ZAGREB RWE i GEN-i, najveći, HEP-u alternativni opskrbljivači kućanstava električnom energijom, za sada ne planiraju dizati cijene struje – odgovorili su našem listu na pitanje o mogućim poskupljenjima ovoga ljeta.


Kod njih se, kao i kod HEP-Opskrbe te još nekoliko drugih, manjih alternativnih opskrbljvača, nalazi oko deset posto od ukupno 2,2 milijuna potrošača u kategoriji kućanstava, dok veliku većinu kućanstava strujom i dalje opskrbljuje HEP Elektra.


Na pitanje hoće li ona od 1. srpnja, dokad mora odrediti nove svoje tarife za kućanstva, poskupjeti električnu energiju, iz HEP-a odgovaraju kako »odluka o visini tarifnih stavki za kućanstva za razdoblje od 1. srpnja 2019. nije donesena, a ovisit će o kretanjima na energetskim tržištima«.




HEP Elektra ima pravo kućanstvima cijenu mijenjati dvaput godišnje – od 1. siječnja, i ponovno od 1. srpnja, a gospodarstvu čak četiri puta, kako bi se cijena prilagođavala kretanjima na burzi struje. Na činjenicu da bi se poskupljenje kućanstvima moglo dogoditi, upozorava 20-postotno poskupljenje struje od 1. travnja za oko deset posto poslovnih korisnika, koji jedini još nisu odabrali alternativnog opskrbljivača.


Velika većina gospodarstva je, za razliku od kućanstava, već prešla alternativnim, tržišnim opskrbljivačima, dok će mali dio poslovnjaka koji to još nisu učinili, ostajući na tzv. zajamčenoj usluzi HEP Elektre, to vjerojatno učiniti zbog aktualnog poskupljenja. Ne učine li to, slijedi im novo poskupljenje, a sve u cilju da »proradi« tržište. Poskupi li HEP struju i za kućanstva, ta bi informacija trebala biti poznata najkasnije s prvim danom lipnja.


Ministar energetike Tomislav Ćorić prije nekoliko je dana poručio da »svima onima koji imaju ugovore neće poskupjeti struja«, što bi se trebalo odnositi na one koji sa svojim, alternativnim opskrbljivačima, imaju potpisane ugovore.


Cijena koja stoji u tim ugovorima neće se mijenjati dok god su oni na snazi, no postavlja se pitanje znači li to da promjene cijene neće biti ni za veliku većinu od 90 posto kućanstava, koja alternativnog opskbljvača još nisu odabrala.


Za razliku od gospodarskih potrošača, kućanstva iz HEP Elektre ne moraju otići, pa ih velika većina i dalje koristi tzv. univerzalnu uslugu HEP Elektre. Iako bi cijena struje koju prodaje HEP trebala biti demotivirajuća, na način da i kućanstva prisili da prijeđu kod nekog od jeftinijih alternativnih opskrbljivača, pa da u potpunosti zaživi tržište, ta je cijena već duže vrijeme čak ispod veleprodajne cijene, kažu upućeni, i stvara gubitke HEP-u.


Dakle, čeka se samo politička odluka hoće li HEP prije 1. srpnja povećati svoje cijene.