Odjeci skandala u zdravstvu

HZZO raskinuo ugovor s liječnikom iz Obrovca. Zastupnica albanske manjine uputila primjedbe zbog uvrede

Hina

foto: screenshot

foto: screenshot

U ponovljenoj kontroli u siječnju 2019.g. HZZO je utvrdio kako ugovorni subjekt nije ispravio nepravilnosti te je pokrenuo postupak raskida ugovora, slijedom čega je donesena odluka kojom se ugovor raskida s 30. travnjem 2019. godine, navode iz Ministarstva zdravstva.



ZAGREB – Saborska zastupnica nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj izrazila je u nezadovoljstvo prilogom u emisiji “Provjereno” Nove TV o slučaju liječničke ordinacije u Obrovcu, jer smatra da je osobi u prilogu nanesena šteta, te da je albanska zajednica u Hrvatskoj stigmatizirana.


Međutim, ispostavilo se da jedna od primjedbi koju je uputila ovoj televiziji, uvredljiva riječ koju tumači kao stigmatizaciju Albanaca, uopće nije objavljena na televiziji NOVA TV, nego su je objavili drugi mediji. 


Zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u svom priopćenju navela je i da je osoba (V. P.), koja se pojavljuje u prilogu, u psihičkom stanju koje emitiranje priloga može ozbiljno pogoršati.




Lekaj Prljaskaj se osvrnula i na izjavu liječnika Gorana Jusupa, koji je na upit novinara portala Index o dijagnozi V. P. odgovorio kako je dobila dijagnozu u skladu s psihijatrijskom bolnicom, gdje je “njena majka Šiptarka” stavila. (“To je šiptarska politika, ona je isto Šiptarka“, kazao je liječnik Jusup.) Inače, Lekaj Prljaskaj puptanje ove izjave u javnost pogrešno je pripisala Novoj TV. Nova TV je to i službeno demantirala


– Smatram da je krajnje neprimjereno puštati u medijski prostor izjave kojima se stigmatizira čitava jedna manjina koja svojim poštenim radom i velikim zalaganjem doprinosi gospodarskom prosperitetu i kulturnom bogatstvu Hrvatske, poručuje Lekaj Prljaskaj u priopćenju, koje je zastupnica poslala i Vladinu Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kao i i pučkoj pravobraniteljici.


Ministarstvo zdravstva: Ugovor se raskida


U isto vrijeme, Ministarstvo zdravstva poslalo je priopćenje u kojem informira da je slijedom zaprimljene pritužbe pacijenata Obrovca na liječničku ordinaciju doktora Jusupa obaviješten Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, budući je riječ o ugovornom subjektu HZZO-a.  Budući je  izdavanje, kao i oduzimanje dozvole za rad u nadležnosti Hrvatske liječničke komore, o istom je Ministarstvo zdravstva izvijestilo i navedenu komoru.


– Sukladno svom djelokrugu rada, HZZO je u dva navrata obavio  kontrolu izvršavanja ugovornih obveza u navedenoj ordinaciji. Po izvršenoj prvoj kontroli u studenom 2018.g. utvrđene su nepravilnosti te je izrečena mjera u cilju ispravljanja istih. U ponovljenoj kontroli u siječnju 2019.g. HZZO je utvrdio kako ugovorni subjekt nije ispravio nepravilnosti te je pokrenuo postupak raskida ugovora, slijedom čega je donesena odluka kojom se ugovor raskida s 30. travnjem 2019. godine, navode iz Ministarstva zdravstva.


Ministarstvo zdravstva, stoji u prioćenju, “dodatno će uputiti i zdravstvenu inspekciju s ciljem utvrđivanja svih okolnosti ovog slučaja.  Po prikupljanju svih podataka i utvrđenom stanju, Ministarstvo zdravstva će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti”.