Presuda nakon 21 godinu

HŽ zbog duga iz 1998. godine ovršen za 22 milijuna kuna. S računa skinut i novac iz EU fondova

Hina

Foto: Arhiva NL

Foto: Arhiva NL

 Feroimpex je imao ugovor s tadašnjim Hrvatskim željeznicama u vrijednosti od pet milijuna kuna. Posao je napravljen, ali ga Hrvatske željeznice nikad nisu platile



Tvrtka Feroimpex automobilska tehnika iz Bregane nedavno je na temelju pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda ovršila tri državne željezničke kompanije – HŽ Infrastrukturu, HŽ Putnički promet i HŽ Cargo za 22,44 milijuna kuna zbog duga koji seže do 1998. godine, piše u subotu Jutarnji list.


Iako presudu moraju platiti sve tri tvrtke, Fina je na temelju pravomoćne presude sjela samo na račune HŽ Infrastrukture i »očistila« ih za 22,5 milijuna kuna. Srećom, na računima je bilo dovoljno novca pa tvrtka nije završila u blokadi, navodi dnevnik.


Ta je informacija Jutarnjem potvrđena u HŽ Infrastrukturi, ali i u tvrtki Feroimpex automobilskoj tehnici.




Te 1998. godine Feroimpex je imao ugovor s tadašnjim Hrvatskim željeznicama u vrijednosti od pet milijuna kuna. Posao je napravljen, ali ga Hrvatske željeznice nikad nisu platile.


Feroimpex je podnio tužbu i 21 godinu kasnije nadležni je sud donio odluku da tri tvrtke nasljednice moraju platiti gotovo 22,5 milijuna kuna, od čega je samo pet milijuna kuna glavnica, a ostalo su kamate.


Prema riječima sugovornika Jutarnjeg lista, novac je skinut s računa na kojima su sredstva za investicije i razvoj pa tako i s računa na kojem je bio novac iz fondova Europske unije s kojim se financiraju veliki infrastrukturni projekti u željezničkom sektoru.