Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
4. travnja 2020.
Ništetnost valutne klauzule

HUB i RBA smatraju da se presuda ne odnosi na konvertirane kredite

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 13. srpanj 2018. u 17:25 2018-07-13T17:25:45+02:00

Naglašavaju da se radi o deklaratornoj presudi, odnosno presudi koja ne vrijedi za svakog potrošača na jednak način

ZAGREB Hrvatska udruga banaka (HUB) i Raiffeisenbank Austria (RBA) smatraju da se presuda Visokog trgovačkog suda (VTS) u dijelu ništetnosti valutne klauzule kod kredita u švicarskim francima, ne odnosi na kredite koji su konvertirani.

»Hrvatska udruga banaka zauzima stajalište da se presuda Visokog trgovačkog suda u dijelu ništetnosti valutne klauzule u CHF-u, ne odnosi i nema utjecaj na kredite koji su konvertirani temeljem izmjena zakona iz 2015. godine. Naime, konverzijom koja je temeljem navedenih zakonskih izmjena provedena isključivo na trošak banaka, već je izjednačena pozicija korisnika CHF kredita s onima koji su kredite podizali uz valutnu klauzulu u eurima«, kaže se u priopćenju HUB-a.

»Zbog dosadašnjih netočnih interpretacija presude Visokog trgovačkog suda u kojima se na neadekvatan i netočan način interpretira predmet tužitelja Potrošač – Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača protiv osam tuženih banaka vezano za valutnu klauzulu uz CHF, Hrvatska udruga banaka ističe da na sudovima ostaje ocjenjivati značaj i pravni doseg navedene presude, posebice ako se ima u vidu da nije iscrpljen ni pravni put u sudskom odlučivanju u navedenom predmetu«, kažu u HUB-u.

Da se presuda Visokog trgovačkog suda ne odnosi na konvertirane kredite smatraju i u Raiffeisenbanku Austria (RBA).

»Presuda VTS-a je utvrdila ništavnost valutne klauzule u švicarskim francima (CHF) na kolektivnoj razini, ali ta ništavost je otklonjena konverzijom u euro, valutu koja je prema presudi VTS-a zakonita i valjana«, smatraju u RBA-u.

Naglašavaju da se radi o deklaratornoj presudi, odnosno presudi koja ne vrijedi za svakog potrošača na jednak način.

»Želimo naglasiti činjenicu da bi se u svakom pojedinačnom slučaju utvrđivalo činjenično stanje te sve okolnosti. To bi također za sobom povlačilo i snošenje odgovornosti. Raiffeisen banka trenutno razmatra sve pravne mogućnosti koje su joj na raspolaganju, sukladno svim važećim propisima, te će u zakonskim rokovima poduzeti sve mjere koje smatra primjerenim i dostupnim«, kaže se u priopćenju RBA-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.