Reakcija

HSP: ‘Preporuke Vijeća besramne i nacionalno štetne, na tragu jugokomunističke politike’

Hina

Karlo Starčević / Foto Robert Anic/PIXSELL

Karlo Starčević / Foto Robert Anic/PIXSELL

»Preporuka koja je donijeta i prezentirana javnosti je loša, besramna, neprovediva, nacionalno štetna i na tragu jugokomunističke politike koju u Hrvatskoj i dalje provode ostaci Komunističke partije«, stoji u priopćenju koje potpisuju predsjednik HSP-a Karlo Starčević i član predsjedništva HSP-a Ivica Vladava, bojovnik HOS-a



ZAGREB Hrvatska stranka prava (HSP) ocijenila je u srijedu preporuke koje je Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima uputilo hrvatskoj Vladi neprovedivima i nacionalno štetnima, poručivši kako ih članovi HOS-a neće, niti mogu prihvatiti.


»Preporuka koja je donijeta i prezentirana javnosti je loša, besramna, neprovediva, nacionalno štetna i na tragu jugokomunističke politike koju u Hrvatskoj i dalje provode ostaci Komunističke partije«, stoji u priopćenju koje potpisuju predsjednik HSP-a Karlo Starčević i član predsjedništva HSP-a Ivica Vladava, bojovnik HOS-a.


»Kako se danas osjećaju domoljubi nakon presice koju je upriličio premijer Andrej Plenković i predsjednik Povjerenstva za suočavanje s prošlošću akademik (Zvonko) Kusić znaju samo oni. Zadovoljni nisu niti mogu biti. Ogorčenost je prisutna pogotovo u redovima HOS-ovaca koji ovakvu preporuku neće i ne mogu prihvatiti prihvatiti«, dodaje se.




Napominjući kako su tijekom Domovinskog rata svi branitelji pozdravljali sa »Za dom spremni«, neovisno jesu bili pripadnici HOS-a, ZNG-a ili policije, u priopćenju se nadalje ističe kako je stav HSP-a da je ta preporuka »preopasna za nacionalno zajedništvo Hrvata, te se ne smije i ne može primijeniti u pravnoj praksi, jer donosi nove podjele i produbljuje stare sukobe«, te da će imati »dalekosežne posljedice po budućnost države i hrvatskog nacionalnog korpusa«.


Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima završilo je u srijedu jednogodišnji rad i preporučilo sankcioniranje simbola totalitarnih režima, ali i iznimku da se pozdrav »Za dom spremni«, koji je suprotan Ustavu RH, može koristiti u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje.