Rasprava u Saboru

HNS podržao HDZ oko toga da nije potrebno osnivati istražno povjerenstvo za Agrokor

Zlatko Crnčec



HNS je podržao HDZ oko toga da nije potrebno osnivati istražno povjerenstvo za Agrokor jer će posao istrage, smatraju oni, najbolje odraditi nadležne državne institucije. Naime, zastupnik SDP-a Gordan Maras optužio je u Saboru HDZ da »izbjegava raspravu o povjerenstvu za Agrokor«, te da »ako se bude i dalje tome protivio jasno je da žele stvari staviti pod tepih«. Govoreći tijekom rasprave o novom Zakonu o reviziji Maras je rekao da su dugovi Agrokora oko 50 milijardi kuna, te da to nije šala. Inicijativu SDP-a za osnivanjem istražnog povjerenstva podržao je i Nikola Grmoja (MOST), te naglasi da se njegovim osnivanjem ne bi utvrđivala kaznena već politička odgovornost.


Nekadašnji ministar financija Ivan Šuker (HDZ) poručio je oporbi da bi eventualni članovi povjerenstva »kad završe posao bili toliko stručno da bi mogli raditi u Ministarstvu financija«. Maras mu je odgovorio da on, Šuker, »jedan od onih koji najbolje znaju zašto HDZ izbjegava povjerenstvo o Agrokoru«. Predsjednik zastupničkog kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je da bi posao istrage oko Agrokora »trebale odraditi državne institucije«.HDZ je podržao i njegov novi koalicijski partner HNS. Zastupnica ove stranke Božica Makar rekla je da vjeruje da naše institucije rade transparentno.

– Sigurna sam da ja nisam ta koja bi u istražnom povjerenstvu mogla kvalitetnije odrađivati nego što to rade naše institucije, zaključila je Makar.


Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) rekao je da je »Agrokor trenutno najveći sigurnosni problem u Hrvatskoj«, te pozvao premijera Andreja Plenkovića da kaže koliko je dosad tužbi došlo protiv Hrvatske.