Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Reforma koja to nije

HND traži od Vlade dekriminalizaciju svih kaznenih djela protiv časti i ugleda

Foto Darko Jelinek
Foto Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 24. listopad 2019. u 17:06 2019-10-24T17:06:40+02:00

ZAGREB Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozdravlja brisanje kaznenog djela teškog sramoćenja iz Kaznenog zakona, ali podsjeća da je riječ o odredbi koja se protiv novinara praktički ne primjenjuje od 2014. godine, objavio je HND u četvrtak na svojoj facebook stranici.

"Dakle, ovom se reformom briše kazneno djelo koje je od 2014. otkad je preformulirano, ionako bilo mrtvo slovo na papiru. Stoga HND od Vlade traži dekriminalizaciju svih kaznenih djela protiv časti i ugleda, što već godinama predlažemo.

Također, smatramo da građansko pravo omogućuje svima koji se smatraju oštećenima dovoljno prostora da dobiju odgovarajuću satisfakciju", ističe se u priopćenju HND-a.

HND je reagirao nakon što je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao da predloženim izmjenama Kaznenog zakona ukinuto kazneno djelo teškog sramoćenja, a novinarima je odgovorio da zasad nisu razmišljali o ublažavanju kazni za klevetu i uvredu jer smatraju da su one još uvijek odgovarajuće.

Predstavljajući izmjene Kaznenoga zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te Zakona o kaznenom postupku koje je ranije danas Vlada uputila u saborsku proceduru, Bošnjaković je rekao na konferenciji za novinare da su kazneno djelo teškog sramoćenja ukinuli "u suradnji s Ministarstvom kulture", a u "to se uključio i premijer".

Upitan zbog čega se ne ublažavaju i druge odredbe, primjerice kleveta i povreda časti koje ostaju u Kaznenom zakonu, rekao je da su čast i ugled kategorije koje su zaštićene Ustavom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.