Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Aktivirana prisavska "metla"

HND i SNH: U nepuna dva mjeseca gotovo 70 smjena na HRT-u

Saša Leković / NL arhiva
Saša Leković / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 2. svibanj 2016. u 16:11 2016-05-02T16:11:00+02:00

U v.d. mandatu nove Uprave HRT-a dogodila se brza egzekucija na svim razinama. Prisavska »metla» zahvatila je gotovo 70 rukovoditelja, urednika, novinara, redatelja, snimatelja, inženjera i pravnika. Za smjene za koje nekima trebaju godine, novoj v.d. Upravi trebala su tek nepuna dva mjeseca, naglašava se u priopćenju

ZAGREB Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izrazili su u ponedjeljak zabrinutost zbog stanja na HRT-u gdje je u manje od dva mjeseca nova Uprava smijenila gotovo 70 ljudi.

U skladu s izjavama vladajućih, koji su još kao oporba najavljivali da će na HRT-u »raditi metla» kad oni dođu na vlast, te su otvoreno pozivali na smjene u javnom servisu, potvrđujemo da je ta zadaća uspješno obavljena, stoji u zajedničkom priopćenju ogranka HND-a i Podružnice SNH-a na HTV-u.

Brza egzekucija na svim razinama

U v.d. mandatu nove Uprave HRT-a dogodila se brza egzekucija na svim razinama. Prisavska »metla» zahvatila je gotovo 70 rukovoditelja, urednika, novinara, redatelja, snimatelja, inženjera i pravnika. Za smjene za koje nekima trebaju godine, novoj v.d. Upravi trebala su tek nepuna dva mjeseca, naglašava se u priopćenju.

Nije poznato po kojim se kriterijima popunjavaju upražnjena mjesta u rukovodećoj i uredničkoj strukturi pa se postavlja pitanje jesu li oni profesionalne prirode i u skladu s pravilnicima HRT-a ili je riječ o politički motiviranim smjenama i postavljanjima kako bi vlast bila zadovoljna, kaže se u priopćenju i navodi više slučajeva smjena i otkaza, kao i programskih propusta HRT-a u mandatu nove Uprave.

Kao i u slučajevima otkaza u mandatu bivšeg ravnatelja Gorana Radmana, kojima smo se protivili, protiv smo otkaza novinaru Saši Kosanoviću koji je za navodno neodobrenu suradnju na projektu izvan HRT-a dobio najtežu kaznu, iako postoje mnogi primjeri slične suradnje zaposlenika HRT-a na različitim projektima ili u institucijama koje nisu sankcionirane, poručuju ogranci HND-a i SNH-a.

Javnost još nije dobila odgovor na pitanje zašto je otkazana honorarna suradnja novinaru Ivici Štoriću u Zadru, koji je otkaz ocijenio političkom smjenom u režiji lokalnih političara. Uz poruku da je naredba došla »s vrha» i da o njoj nema rasprave, nova v.d. rukovoditeljica zadužena za regionalne TV centre prenijela ju je rukovoditelju HRT centra Zadar Ediju Škovrlju. I on sam se potom našao na popisu bivših, također bez riječi objašnjenja o razlozima smjene.

O upitnosti kriterija po kojima se provode smjene svjedoči i smjena bivšeg urednika Trećeg programa HTV-a Deana Šoše, kojega su cijenili i struka i javnost, dodaje se.

HTV prešutio kritike povjerenika Vijeća Europe

Svi vodeći mediji su 29. travnja prenijeli kritike povjerenika Vijeća Europe za ljudska prava Nilsa Muižniekisa, koji je prozvao vladajuće zbog stanja ljudskih prava i medijskih sloboda. Izrazio je zabrinutost smjenama na HRT-u, koje je ocijenio političkima, a ne profesionalnima. HTV vijest o toj važnoj ocjeni nije niti spomenuo u svojim programima, niti na teletekstu, niti na web portalu hrt.hr.

Za predstavljanje Vesne Pusić, kandidatkinje za glavnu tajnicu UN-a, članicama svjetske organizacije u New Yorku, kao prve žene u povijesti Hrvatske koja je ušla u tu prestižnu utrku, niti na jednom od četiri TV kanala nije bilo mjesta. Istodobno, uz svog kandidata, bivšeg predsjednika Danila Turka, uživo je predstavljanje hrvatske kandidatkinje prenosila slovenska javna televizija.

HND i SNH također upozoravaju da nije bilo prijenosa uživo ni na jednom od četiriju HTV-ovih kanala niti na 25. obljetnicu stradanja 12 hrvatskih policajaca u Borovu selu, ali se komemoracija mogla pogledati na jednoj kablovskoj televiziji.

Gotovo svakodnevna gostovanja vladajućih političara u programima HRT-a sada su primjer »objektivizacije medijskog izvješćivanja«, dok su prije promjene vlasti i »preuzimanja Prisavlja» istima bili argument da je televizija u službi jedne stranke, one koja je predvodila tada vladajuću koaliciju.

Također se upozorava na probleme u funkcioniraju sustava, zbog kojih dolazi do velikih programskih propusta poput objave netočne vijesti o smrti poznatog sudionika TV kvizova Mirka Miočića ili emisije u kojoj je novinar Damir Matković, pozvan kao gost, postao voditelj višesatnog programa uživo, a da ga o tome nitko nije obavijestio.

Govor mržnje protiv Daniele Trbović

Od vodstva kuće ogranak HND-a na HTV-u zatražio je javnu zaštitu voditeljice Daniele Trbović, koja je zajedno s timom emisije »Bez veze» urednice Maje Tokić zadnjih mjeseci na pojedinim web portalima izložena nedopustivim napadima i osobnim uvredama, koji su prerasli u govor mržnje.

HND i SNH traže hitno formiranje Radničkog vijeća, koje će savjetovanjem, suodlučivanjem ili pregovorima, promicati i štiti interese zaposlenika kod poslodavca, a ne da u zamjenu za Radničko vijeće, kao prethodnih godina, to radi Koordinacija sindikata.

Ukazuju i na potrebu hitnih izbora za člana Programskog vijeća iz redova zaposlenika, koje je ispražnjeno ostavkom Joze Barišića nakon što je imenovan na funkciju v.d. ravnatelja PJ Program.

Od vladajućih zahtijevamo da stvore klimu i zakonske uvjete kako bi HRT konačno postao vrhunski profesionalan javni servisa na dobrobit svih građana, a ne izvršitelj naloga bilo koje vladajuće političke garniture, poručuju ogranci HND-a i SNH-a na HRT-u.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.