Pobuna u HDZ-u

HDZ-ovi nezadovoljnici ostaju uz Vladu: Stier i Kovač ‘bušit’ će premijera iznutra

Dražen Ciglenečki

foto: Goran Stanzl / PIXELL

foto: Goran Stanzl / PIXELL

– Na nama je bilo da promijenimo izborni sustav, nismo to učinili, i moramo sada ovo akceptirati. Ne smijemo stigmatizirati ljude koji su rekli da će, ako političari to nisu napravili, ići s jednom građanskom inicijativom. Moramo uvažiti taj napor koji su učinili – istaknuo je Stier. 



ZAGREB – Davor Stier i Miro Kovač ne namjeravaju uskratiti podršku Plenkovićevoj vladi zato što su smijenjeni s pozicija političkog i međunarodnog tajnika HDZ-a. Stier je i jučer ponovio da Vlada ima njegovu potporu. Ali, jasno je da će on ubuduće javno zastupati stavove koji odudaraju od službene stranačke politike i više nego dosad. U skladu je to sa Stierovim geslom da je, njegovom smjenom, »završila jedna i započela nova faza«.


Tako je jučer Stier iznio izdvojeno mišljenje u vezi s referendumskom inicijativom »Narod odlučuje«. Dok premijer Andrej Plenković tvrdi da su oni predložili promašena i protuustavna pitanja, njegov nekadašnji bliski suradnik smatra da su građani koji su potpisali njihovu peticiju »poslali određenu poruku svim političarima«.


– Na nama je bilo da promijenimo izborni sustav, nismo to učinili, i moramo sada ovo akceptirati. Ne smijemo stigmatizirati ljude koji su rekli da će, ako političari to nisu napravili, ići s jednom građanskom inicijativom. Moramo uvažiti taj napor koji su učinili – istaknuo je Stier. Nedavno je u intervjuu za naš list i Kovač izjavio da se zalaže za »sveobuhvatnu izmjenu izbornog zakonodavstva«.




Stier ima i konkretnu ideju kako birati u Sabor zastupnike nacionalnih manjina. Misli da bi trebalo razmisliti o tome da se model izbora vijećnika nacionalnih manjina s lokalne prenese na nacionalnu razinu. Vijećnici manjina ne biraju se u posebnoj jedinici nego se »skidaju« s izbornih lista, u broju proporcionalnom udjelu koju njihova manjina ima u stanovništvu jedinice lokalne samouprave.


– U obzir treba uzeti dva važna kriterija. Da breme odluke o tome tko će vladati u Hrvatskoj ne pada na predstavnike nacionalnih manjina, jer to nije dobro za nacionalne manjine, te da one budu što bolje integrirane u hrvatsko društvo. Modelom koji se primjenjuje na lokalnoj razini zadovoljne i nacionalne manjine i političke stranke, a, na osnovu osobnog iskustva, mogu reći i neki koji su potpisali ovu referendumsku inicijativu. Zašto ne bismo razmotrili da takav model bude i za izbore u Sabor? A da njihov broj ostane onaj koji je u Ustavnom zakonu – izjavio je Stier nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a.


Ovakav model biranja zastupnika manjina podrazumijevao bi Hrvatsku kao jednu izbornu jedinicu. Nadalje, zastupnika srpske nacionalne manjine bi od 140 članova Sabora bilo šest, ne kao sada tri, ali bi mandate osvajali sa stranačkih lista.


– To ne bi bio nikakav problem, sada je Saboru također više zastupnika srpske nacionalnosti, nisu samo tri – rekao nam je Stier.


I o posljednjim istupima predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, s kojom su u HDZ-u sve nezadovoljniji, Stier ima bitno drukčiji stav.


– Predsjednica ima poziciju iz koje može davati mišljenja i sugestije. Ne treba to promatrati kao nešto negativno nego trebamo širiti prostor političkog dijaloga. Ne bi tu trebalo dolaziti do nekih svađa i sukoba – naglasio je Stier.


Najavio je da neće odustati od glasovanja po savjesti o svjetonazorskim temama. Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, čini se, nema s tim problema. Njemu je isključivo važno da Stier i Kovač glasuju za Vladu.


– Neupitno je da će oni podržavati Vladu. Sankcionirani mogu biti samo zastupnici koji ne bi podržavali našu Vladu – kazao je Bačić novinarima.