Gošća podrške

HDZ-ovcima danas stiže Merkel: ‘Zapravo, nije imala previše izbora gdje ići, njena je zvijezda na zalasku’

Zlatko Crnčec

Foto Reuters

Foto Reuters

Iako neki kažu da Merkel dolazi jedino u Hrvatsku jer su joj navodno neke članice EPP-a diskretno dale do znanja da ih zaobiđe zato što im može otežati kampanju, njen dolazak ipak je znak podrške za HDZ i Plenkovića



Njemačka kancelarka Angela Markel danas će prisustvovati središnjem predizbornom skupu HDZ-a za Zagreb za izbore za Europski parlament. Jedini je to njen izlet izvan Njemačke tijekom ove izborne kampanje za europske izbore, a sudjelovat će još jedino na skupu u Mὒnchenu budući da kandidat Europske pučke stranke za predsjednika Europske komisije Manfred Weber dolazi iz bavarskog CSU-a.


Popularnost Merkel u Njemačkoj jako je pala nakon što je njena Vlada 2015. dopustila da oko milijun migranata uđe u zemlju tijekom vrhunca tadašnje migrantske krize. Nakon jako loših rezultata CDU-a i CSU-a na izborima u nekim njemačkim pokrajinama, Merkel se nije kandidirala na izborima za predsjednicu CDU-a krajem prošle godine.


Podrška HDZ-u


Iako neki cinici kažu da Merkel dolazi jedino u Hrvatsku jer su joj navodno neke članice EPP-a diskretno dale do znanja da zaobiđe njihovu zemlju jer im može samo otežati izbornu kampanju, dolazak Merkel ipak je znak njene podrške za HDZ i Andreja Plenkovića. Iako više nije predsjednica stranke, ona će na poziciji kancelarke ostati sve do 2021. godine, što znači da će, iako politički oslabljena činjenicom da više nije predsjednica stranke, i dalje biti izuzetno utjecajna u europskoj politici.




Ona je jučer na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Nizozemske Markom Rutteom demantirala da ima ambiciju postati nova predsjednica Europske komisije. Te su se glasine pojavile nakon njenog ovotjednog intervjua za Sὓddeutsche zeitung gdje je govorila o svom osjećaju odgovornosti za budućnost Europske unije.


Međutim, Merkel nije navodno previše dobrodošla na skupovima za Europski parlament i u samoj Njemačkoj. Pa je recimo prije samo nekoliko dana na skupu u Dresdenu, gradu u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, govorio počasni predsjednik bavarskog CSU-a Edmund Stoiber i lokalni čelnik CDU-a Michael Kratschmer. Merkel tamo nije bilo i ona će nastupiti samo na skupu u Mὒnchenu.


Zvijezda na zalazu


– Merkel zapravo i nije imala previše izbora kada se odlučivalo u koju će zemlju otići. Kao prvo, željela je vjerojatno ići u neku članicu EU-a gdje je na vlasti neka stranka iz EPP-a. Samim tim je izbor već jako sužen, budući da stranke iz EPP-a više nisu na vlasti ni u Francuskoj, ni u Španjolskoj, ni u Italiji gdje su donedavno bile. Mogla je otići, recimo, u Irsku gdje je na vlasti popularni premijer iz EPP-a i u zemlju koja ima velike gospodarske uspjehe. Ali tu bi problem možda bio zbog Brexita, budući da je Irska tu zainteresirana strana.


Mogla je možda otići u Austriju, ali tu je problem to što kancelar Sebastian Kurz vodi politiku koja je prilično distancirana od nje i puno je sličnija bavarskom CSU-u koji oštro kritizira njenu politiku prema migrantima. U svakom slučaju, kancelarka je politička zvijezda na zalasku. Ali opet je ona još uvijek utjecajna i uopće nije loše da dolazi u Hrvatsku, kaže jedan dobar poznavatelj prilika u EPP-u.


Iz HDZ-a se proteklu godinu moglo čuti da Merkel nema prevelikog razumijevanja oko hrvatske pozicije oko BiH, odnosno točnije načina izbora predsjedništva te zemlje. S njemačke strane nije navodno bilo prevelikog razumijevanja za činjenicu da bi njihov ishod mogao biti takav, što se na kraju i dogodilo, da dva člana predsjedništva izaberu Bošnjaci, jednog Srbi, a Hrvati nijednog.


Merkel će se susresti u Banskim dvorima s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem sutra popodne, a prisustvovat će i predizbornom skupu HDZ-a u zagrebačkoj dvorani Cibona. Što se tiče Webera, on će se nešto ranije susresti s s Plenkovićem, te će dati zajedničku izjavu za medije. Tijekom današnjeg popodneva Weber će se družiti i s kandidatima s izborne liste HDZ-a za Europski parlament na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Weber je bio gost i na izvještajnom Saboru HDZ-a u svibnju prošle godine.