Reakcije na izjave šefa HSS-a

HDZ-ovci žestoko uzvratili Beljaku: “Taj lik nije dostojan Tuđmanu ni obrisati cipele”

Hina

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner / Foto: D. JELINEK

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner / Foto: D. JELINEK



Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (HDZ) žestoko je u ponedjeljak odgovorio na tvrdnju Kreše Beljaka (HSS) da se u Hrvatskoj »otac korupcije zvao Franjo Tuđman» poručivši kako bi bilo »smješno da nije tragično tko to govori« te kako Beljak »nije dostojan Tuđmanu ni obrisati cipele«.


»Da to o čovjeku koji je osnovao modrenu Hrvatsku govori čovjek koji je pravomoćno osuđen zbog teške provale u više automobila na osam mjeseci, uvjetno tri godine, i da se takav lik uopće usudi takvo nešto govoriti o dr. Franji Tuđmanu kojem nije dostojan obrisati ni cipele«, izjavio je Reiner novinarima u Hrvatskom saboru.


Zapitao se i hoće li ijedan pravi HSS-ovac, od onih koji poštuju braću Radića, Mačeka i Josipa Pankretića ikada više moći glasovati za »osobu koja je tako nešto rekla o predsjedniku Tuđmanu«.




Antikorupcijskoj koaliciji, koju čine SDP, HSU, HSS i SNAGA, čiji su čelnici potisali Deklaraciju o borbi protiv korupcije, poručio je da su se trebali prozvati »korupcijska, a ne anitkorupcijska koalicija«.


Pritom je upro prst u predsjednika SDP-a Bernardića, koji je dobio dar od 263.000 kuna i čelnicu GLAS-a Anku Mrak Taritaš jer je zaboravila prijaviti stanovei garaže, davala honorare samoj sebi, »pa do cijene obnove kuća u Gunji i Rajevom Selu za milijune kuna«.


Bernardićevu ispriku za dobiveni novac ne smatra dovoljnom. »Ja bih isto volio da mi netko dade te novce, pa da se ispričam i onda je sve u redu i prihvatljivo«, uzvratio je na novinarsku opasku da se šef SDP-a ispričao javnosti.


Petrijevčanin Vuksanović: Lažne, neutemeljene i sramotne izjave


Beljakovu izjavu osudila je i HDZ-ova zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović.


»To su lažne, neutemeljene i sramotne izjave usmjerene protiv aktera hrvatske političke scene, a što je najtužnije, protiv prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je znao preuzeti inicijativu u teškim vremenima kad je to trebalo. Osoba koja je to izjavila pokazuje da joj nije stalo do istine, nego do manipulacije i laži, na čemu gradi svoju političku platformu«, poručila je zastupnica.


Beljak je na potpisivanju deklaracije ustvrdio je da svaka zemlja ima korupciju, jedino kod nas korupcija ima državu i domovinu.


»Otac te korupcije zvao se Franjo Tuđman. Kum te korupcije zove se Vladimir Šeks, tvorac prvog Ustava. Djeca te korupcije zovu se Ivo Sanader i Andrej Plenković, a ovo što se danas događa je kulminacija tridesetogodišnjeg upropaštavanja Hrvatske«, kazao je Beljak.