Parlament

HDZ-ovac Marijan Kustić jedini je u ožujku neopravdano izostao iz Sabora

Hina

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL



Marijan Kustić (HDZ) jedini je zastupnik koji je u ožujku neopravdano izostao sa skupne saborske sjednice, od deset radnih dana, izostao je šest, što znači da će mu mjesečni paušal od 1.500 kuna biti manji za 900 kuna.


Kustić, inače, odlazi iz Sabora, podnio je ostavku na zastupničku dužnost, jer je nedavno izabran za izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza, ali i zbog čelnog mjesta u Ličko-senjskom HDZ-u. Njegovu ostavku odobrilo je nadležno Mandatno-imunitetno povjerenstvo, formalno će je u petak potvrditi i Hrvatski sabor.


U srpnju će se navršiti dvije godine od kada se, na inicijativu Mosta NL, zastupnici novčano kažnjavaju zbog neopravdanih izostanaka iz sabornice i od tada nije bilo mjeseca da netko od njih 151 nije izostao. Najmanje ih je, po jedan, izostalo u ožujku ove i travnju prošle godine, najviše u prosincu 2017., čak 27.




Zastupnici imaju široku paletu mogućnosti opravdati nedolazak. Opravdava im se ako su bili bolesni, imali smrtni slučaj u obitelji, ako su se morali odazvati sudu ili doći na društveni, politički i drugi skup, ako su sudjelovali na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.