Manje priče u sabornici

HDZ i Most spremaju izmjene poslovnika: Žele ograničiti zastupničke replike i stanke u Saboru

Dražen Ciglenečki

Žele raspravu učiniti dinamičnom – Branko Bačić i Božo Petrov / Foto D. KOVAČEVIĆ

Žele raspravu učiniti dinamičnom – Branko Bačić i Božo Petrov / Foto D. KOVAČEVIĆ

Sada se događa da se zastupnik pripremi za svoju raspravu, ali da ona, nakon nekoliko desetaka replika, ostane potpuno u drugom planu. Sve se svede na doskočice iz replika



ZAGREB – HDZ želi ograničiti stanke u Saboru i zastupničke replike. Za to će se ta stranka zalagati u procesu izmjena saborskog Poslovnika, koje je inicirao predsjednik Sabora Božo Petrov.


U posljednjih nekoliko saziva parlamenta uvriježilo se da više zastupničkih klubova ujutro na početku zasjedanja zatraži stanku, kako bi potom njihov predstavnik progovorio o određenoj temi. Najčešće se ovom metodom služi oporba, danas, dakle, SDP, a u mandatu Vlade Zorana Milanovića HDZ. Ali, HDZ će sada pokušati prekinuti tu ustaljenu praksu.


– Predlažemo redefiniranje instituta stanke koje su očito s vremenom postale mini konferencije za novinare u sabornici, a bez novinara. Zastupnici u pravilu iznose stavove o temama koje su se u prethodna 24 sata pojavile u medijima. Imaju oni i druge načina da bi rekli što misle o tim temama, između ostalog, i putem održavanja tiskovnih konferencija, za što im je na raspolaganju sva saborska infrastruktura. Zato smatramo da sabornicu nije opravdano koristiti kao press centar – rekao nam je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.




Bačić, međutim, nije želio govoriti o detaljima, pa zasad nije jasno namjerava li HDZ u potpunosti ukinuti mogućnost traženja stanke na početku jutarnjeg zasjedanja.


U drugom planu


Bačić kaže da će HDZ svoju inicijativu dostaviti predsjedniku Sabora, ali da trenutačno nemaju konkretnu poslovničku odredbu koja bi regulirala stanke. Konačnu verziju prijedloga izradit će parlamentarni Odbor za Ustav. A u njega bi HDZ ugradio i zabranu međusobnih replika zastupnika koji pripadaju istom klubu, a broj replika bi sveo na dvije po zastupniku unutar jedne točke dnevnog reda.


– Cilj nam je raspravu učiniti dinamičnijom, a da pojedinačne rasprave budu te koje će odrediti karakter plenarne rasprave. Sada se događa da se zastupnik pripremi za svoju raspravu, ali da ona, nakon nekoliko desetaka replika, ostane potpuno u drugom planu. Sve se svede na doskočice iz replika. Nije ni toliko važan broj replika po zastupniku po točki dnevnog reda, dvije, tri ili četiri, ali njega bi se svakako trebalo odrediti – objašnjava Bačić.


Replike unutar jednog kluba također su uglavnom instrument oporbe. I u ranijim je sazivima Sabora parlamentarna većina znala glasno razmišljati da bi takve replike trebalo ukinuti, ali prelaskom u oporbu tome su se protivili. Što se tiče mogućeg ograničavanja broja replika, to bi posebno pogodilo Klub Živog zida, a ponajviše Ivana Pernara.


Uporište u Poslovniku


– Nisam za sužavanje slobode govora u sabornici i nevoljko ćemo o tome razgovarati s HDZ-om. Ako im je do smanjenja vremena za raspravu, za to već postoji uporište u Poslovniku. Može se reći da će rasprava za pojedinu točko trajati, recimo, najdulje tri sata, koji se onda proporcionalno podjele na zastupničke klubove – rekao nam je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.


Ali, slaže se s jednom izmjenom Poslovnika koju predlaže HDZ, a tiče se ministara koji su na izborima osvojili zastupnički mandat.


– Oni bi trebali imati status zastupnika do imenovanja Vlade. Prema sadašnjem rješenju ministar stavlja zastupnički mandat u mirovanje i ostaje u Vladi do izbora novog, a stranka mu do tada Saboru imenuje zamjenika. Međutim, taj zamjenik iako provede u Saboru samo nekoliko dana, do potvrde nove Vlade, mora prekinuti svoj posao. I još onda, zbog pojedinih odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa, ima velikih problema s povratkom na radno mjesto – navodi Bačić razloge za ovu promjenu Poslovnika.