Potpredsjednik SDP

Grbin o “Istini za Istanbulsku”: Potpise provjeriti, toj ekipi više ništa ne vjerujem

Jasmin Klarić

Peđa Grbin / N. REBERŠAK

Peđa Grbin / N. REBERŠAK

Ako se utvrdi da potpisa doista ima dovoljno, nakon toga se moramo obratiti Ustavnom sudu i postaviti pitanje i o formalnom i materijalnom sadržaju ovih inicijativa«, smatra Grbin



Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin koji je sastavio prijedlog ustavnih promjena kojima bi se uredio način raspisivanja referenduma, a koje su sad u saborskoj proceduri, nije, očekivano, nimalo impresioniran naknadnim rastom broja potpisa.


»Vrlo je zanimljivo da su dva tjedna nakon završetka prikupljanja potpisa, a desetak dana nakon što je objavljeno koliko je potisa prikupljeno prvo iz inicijative ‘Narod odlučuje’ počeli barati s većom brojkom potpisa, a danas i iz ‘Istine o Istanbulskoj’.


Takvo ponašanje baca veliku sumnju na vjerodstojnost prikupljenih potpisa«, kaže Grbin i ukazuje da se u javnosti već naveliko šuška o tome da su se potpisi prikupljali mimo za to zakonom previđenih mjesta i rokova.




»Obzirom na manjkavosti zakonskog okvira malo se tu što može napraviti«, kaže Grbin koji se nada da će i ova situacija pokazati »onima koji se prave da je sve u redu s našim referendumskim okvirom« da se nešto mora mijenjati.


Kako je Grbin najavio da će i formalno osporavatiti ispravnost prikupljenih potpisa, obzirom da se za povlačenje Istanbulske, kako je rekao radi o dva pitanja i izmjeni dva propisa, a skupljao se samo jedan potpis, pitali smo ga stoji li još pri toj najavi.


»Prvo treba provjeriti vjerodostojnost i broj tih potpisa, jer uz svo dužno poštovanje, nakon ovih špekulacija i mijenjanje brojki nikome iz tih inicijativa više ništa ne vjerujem.


A ako se utvrdi da potpisa doista ima dovoljno, nakon toga se moramo obratiti Ustavnom sudu i postaviti pitanje i o formalnom i materijalnom sadržaju ovih inicijativa«, smatra Grbin.