Enormni računi

Građani PGŽ bijesni zbog nove uredbe o otpadu: ‘Ne može shopping centar plaćati isto kao ja u 30 m2’

Portal Novilist.hr

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Nakon što je na području PGŽ odvoz otpada već drastično poskupio, nova Vladina uredba o gospodarenju otpadom donosi nove probleme: jednima će računi biti niži, drugima enormno viši, čak i do 1.300 posto! U sprječavanju novog udara na građane udružila su se komunalna poduzeća iz cijele Primorsko-goranske županije:Ć traže ocjenu ustavnosti nove uredbe.


Na prijedlog Ministarstva zaštite okoliša i energetike novim izmjenama i dopunama, naime, svi korisnici iz kategorije kućanstava moraju imati istu cijenu obvezne minimalne javne usluge, odnosno takozvani fiksni dio cijene, bez obzira na broj članova kućanstva, zbog čega komunalna društva očekuju da bi više od 60 posto svih korisnika prema ovim izmjenama plaćalo više račune za odvoz smeća. Istodobno, cijena bi se, u kategoriji kućanstava, smanjila za kućanstva s više članova.


Komunalci upozoravaju da nova Uredba neće pogoditi samo kućanstva, nego u velikoj mjeri i poslovne korisnike, kod kojih će se, ističu, »dogoditi kaos«, s izmjenama cijena u rasponu od poskupljenja od preko 1.300 posto do smanjenja cijene od 99 posto. Tvrtke i institucije, odnosno »korisnici koji nisu kućanstva«, novim su izmjenama uredbe svrstani u sedam kategorija, ovisno o djelatnosti, ali ne i veličini svakog poslovnog subjekta.




Svi korisnici u podkategoriji moraju imati istu cijenu obvezne minimalne javne usluge, odnosno fiksnog dijela računa. To će, u praksi znači da će, primjerice, hotel s 400 soba imati istu fiksnu naknadu kao i hotel s deset soba ili da će škola stranih jezika, s dvije učionice, plaćati jednako koliko i neki fakultet.


Na sastanku direktora komunalnih društava u Crikvenici su prikazani i izračuni novih cijena za korisnike pojedinih društava. Tako će korisnicima crikveničke Ekomurvice doći do promjene cijena u rasponu od smanjenja cijene za 94 posto do povećanja fiksnog dijela cijene za 1.386 posto. U riječkom komunalnom društvu Čistoća kažu da se za korisnike iz kategorije koja nije kućanstvo promjene fiksnog dijela cijene kreću u rasponu od smanjenja za 99 posto, do rasta cijene za čak 1309 posto.


Kada je u pitanju plaćanje fiksnog dijela usluge, u Crikvenici navode niz novih nelogičnosti. Tako će fast food od 30-ak četvornih metara plaćati jednak iznos kao obližnji, veliki shopping centar.


“Šoping centru pada s 9700 kuna na 606 kuna fiksne naknade mjesečno, a fast food koji radi sezonski i to u puno manje kvadrata plaćat će istu cijenu od 606 kuna, a plaćao je dosad 53 kune”, navodi Lovorko Gržac, direktor Komunalnog društva Eko-Murvica za RTL.


To je čak 11 puta više. Siniša Čakarević u Crikvenici ima sezonski kafić. Počne li se primjenjivati nova uredba o otpadu, kafić će mu biti u istoj kategoriji kao benzinska crpka pa će im fiksni dio na računu biti jednak. Njemu cijena raste, a njima pada.


“Plaćali smo 158 kuna, po novoj uredbi 240 kuna, to je postotno dosta nezgodno”, kaže Siniša za RTL.


Što se pak tiče kućanstava, komunalci tvrde da više nije važna ni kvadratura stambenoga prostora ni broj ukućana. U praksi, to bi značilo da će odvoz smeća, odnosno njegov fiksni dio jednako plaćati samac koji živi u stanu od 40 kvadrata kao i peteročlana obitelj koja recimo živi u dvostruko ili trostruko većem stanu.