Vrhovna zapovjednica

Grabar – Kitarović odlikovala umirovljene generale Gotovinu i Markača

Hina

Reuters

Reuters



Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH (OSRH) Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, na vlastiti poticaj Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom umirovljene general-pukovnike Antu Gotovinu i Mladena Markača, priopćio je Ured predsjednice.


Predsjednica je odlikovala 14, promaknula 96 časnika, od kojih su (24 časnice) i pohvalila osam pripadnika OSRH.


Na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović donijela je odluke o odlikovanjima, promicanjima i pohvalama za pripadnice i pripadnike OSRH. Ukupno je odlikovano 14 pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske.




Redom kneza Domagoja s ogrlicom odlikovan je brigadir Ivan Mihalina. Redom bana Jelačića odlikovan je brigadir Damir Terzić. Redom hrvatskog trolista odlikovani su brigadirka Senka Vučić, pukovnik Jurica Miškulin, pukovnik Tihomir Tomac i bojnik Goran Serenčeš. Redom hrvatskog pletera odlikovani su brigadir Igor Tabulov-Truta i stožerni narednik Miran Bušnja.


Spomenicom Domovinskog rata odlikovani su časnički namjesnik Dražen Klanjec i Stjepan Bušić. Medalja »Iznimni Pothvat« dodijeljena je skupniku Agimu Herjavecu i vojnicima Goranu Kataleniću, Marinu Matijaku te Marku Marenjaku.


U čin brigadnoga generala promaknuti su brigadir Ante Tolić i brigadir Željko Šikić, a u čin komodora promaknut je kapetan bojnoga broda Milan Blažević.


Deset pukovnika promaknuto je u čin brigadira: Mile Baričević, Dalibor Benko, Dražen Galović, Ivan Jenjić, Tomislav Kaštelan, Petar Matanović, Goran Poljančić, Mario Raguž, Bruno Špoljar i Mile Valentić.


Promaknuto je 13 bojnika u čin pukovnika, među kojima su dvije bojnice u čin pukovnice. Deset satnika promaknuto je u čin bojnika, jedan poručnik bojnog broda u čin kapetana korvete i tri satnika vojna specijalista u čin bojnika vojnog specijalista, među kojima su tri satnice u čin bojnice i tri satnice vojnih specijalista u čin bojnica vojnih specijalista.


U čin viših časnika promaknuto je ukupno 37 časnika od kojih je osam žena. Promaknuta su 34 natporučnika u čin satnika i jedan poručnik fregate u čin poručnika bojnog broda, među kojima je 11 natporučnica u čin satnice.


Promaknut je 21 poručnik u čin natporučnika, od kojih je pet poručnica u čin natporučnice. U činove nižih časnika promaknuto je ukupno 56 časnika od kojih je 16 žena.


Ukupno je pohvaljeno osam pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Pohvalom vrhovne zapovjednice pohvaljeni su: brigadiri Renato Zorić i Pavao Tokić, pukovnici Robert Poljak, Miljenko Kundid te bojnici Branko Cikojević i Ivan Vukelić, satnik Robert Budimir-Bekan i časnički namjesnik Tihomir Usanović.