Prijem na Pantovčaku

Grabar-Kitarović: Učinili smo divovske korake u nedavnoj povijesti, ali smo izgubili pogled na čovjeka

Vanja Vesić

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Moramo se usmjeriti na budućnost i osigurati dostojnu egzsitenciju svakog građanina. Imamo mogućnost korištenja EU fondova za povećanje zapošljavanja. Želimo li samosvjesne i poduzetne ili frustrirane i pasivne ljude? Očekujem nastavak reforme obrazovanja bez odugovlačenja i ideologizacije – napomenula je Grabar Kitarovi



ZAGREB Učinili smo divovske korake u nedavnoj povijesti, ali smo izgubili jasan pogled na građanina, na čovjeka i njegovu egzistenciju – kazala je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u svečanom obraćanju na prijemu u Uredu Predsjednice čestitatujući Dan državnosti i 26. obljetnicu kada je Sabor RH proglasio suverenu i neovisnu Hrvatsku. Pred brojnim uzvanicima članovima diplomatskog zbora, Vlade, Sabora i pravosuđa predsjednica je ipak održala polusatni govor nakon što joj je u prijepodnevnim satima na misi u Zagrebačkoj katedrali tijekom govora kardinala Josipa Bozanića pozlilo zbog bolova u vratnoj kralježnici. Govor predsjednice ugrozilo je i nevrijeme, no, pravi kišni pljusak spustio se netom nakon obraćanja na bini ispred Ureda. Predsjednica je napomenula da stavljanje moći u službi općeg dobra najviše domoljublje:


– Moramo se usmjeriti na budućnost i osigurati dostojnu egzsitenciju svakog građanina. Imamo mogućnost korištenja EU fondova za povećanje zapošljavanja. Želimo li samosvjesne i poduzetne ili frustrirane i pasivne ljude? Očekujem nastavak reforme obrazovanja bez odugovlačenja i ideologizacije – napomenula je Grabar Kitarović osvrnuvši se i na važnost Dana antifašističke borbe koji desni ekstremisti čak predlažu i ukinuti kao državni blagdan:


– Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio je antifašist i svjestan značenja tog dana kao kontinuitet naše borbe za slobodu i državnost. No, nemamo razloga i nećemo slaviti simbole ni osobe koji su simbol poslijeratnih zločina komunističkog režima – uvjeravala je predsjednica osvrnuvši se na odnose sa susjedima:




– Pozivam Sloveniju za pregovarački stol jer nećemo prihvatiti odluku Arbitražnog suda – napomenula je predsjednica i podsjetila da je na otišla na inauguraciju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog dobrih običaja, nastavka i jačanja međudržavnog dijaloga, kao i razgovora o nestalim osobama. Na svečanom prijemu bili su predsjednici Vlade i Sabora, Andrej Plenković i Gordan Jandroković, bivši i sadašnji ministri, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, te glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, a od političara i Davor Bernardić, prvi čovjek SDP-a i zagebački gradonačelnik Milan Bandić. Osim političara prijem su pohodili redatelji Veljko Bulajić, Branko Lustig, glumački par Anja i Dragan Despot, košarkaški trener Mirko Novosel, izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak, nuklearni fizičar Tonči Tadić, sindikalist Krešimir Sever i brojni drugi uzvanici.