Predsjednica u Valpovu

Grabar-Kitarović: ‘Poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne siromašenja’

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Vrijednost domaće poljoprivredne proizvodnje 90-ih je godina iznosila 32 milijarde kuna, a 2016. samo 15, 5 milijardi, istovremeno, u poljoprivredu je plasirano oko 40 milijardi kuna poticaja, pa se s pravom možemo zapitati kako je moguće da smo proizvodnju uspjeli prepoloviti, rekla je predsjednica



VALPOVO, BELIŠĆE  Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u nedjelju u Valpovu, kako unatoč plasiranim poticajima, ne možemo biti zadovoljni trendovima u domaćoj poljoprivredi.


 Vrijednost domaće poljoprivredne proizvodnje 90-ih je godina iznosila 32 milijarde kuna, a 2016. samo 15, 5 milijardi, istovremeno, u poljoprivredu je plasirano oko 40 milijardi kuna poticaja, pa se s pravom možemo zapitati kako je moguće da smo proizvodnju uspjeli prepoloviti, rekla je predsjednica na sastanku s predstavnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG).


 To, kazala je, očito znači da se nije ulagalo na pravi način, da je tim brojkama »kumovala« dugogodišnja loša agrarna politika. Ipak, izrazila je nadu da je to stvar prošlosti.




 Poljoprivreda mora postati sredstvo uspjeha i blagostanja, sredstvo bogaćenja, a ne stagniranja, ili čak siromašenja, mora biti djelatnost koja će privlačiti mlade, a ne ih tjerati na iseljavanje, poručila je predsjednica.


 Istaknula je kako je svakim danom sve izraženija svijest o važnosti zaustavljanja iseljavanja i demografskoj obnovi, kao preduvjetima ekonomske i financijske održivosti zemlje.


 Potreba za provedbom sveobuhvatnih izvanrednih mjera, u smislu opstanka i razvoja društva i države, treba postati zajednička zadaća cjelokupnog državnog aparata i svih razina vlasti te svih dionika društvenog, političkog i gospodarskog života, kazala je Grabar-Kitarović.


 Pozdravila je mjere koje je do sada poduzelo Ministarstvo poljoprivrede, te navela da očekuje i nove, koje će ojačati položaj poljoprivrednika na tržištu, promidžbu domaćih proizvoda, podići svijesti o važnosti poljoprivrede i ruralnog razvoja.


 Predsjednica je u Valpovu razgledala sajam OPG-ova s valpovačkog područja, a u Belišću posjetila tvrtku »Harburg Freudenberger«, koja posluje u sklopu istoimene grupacije, najvećeg svjetskog proizvođača strojeva za proizvodnju automobilskih guma. Član Uprave tvrtke Zoran Uranjek izvijestio je kako tvrtka zapošljava 680 radnika, proteklih osam godina ostvarila je investicije vrijedne oko 40 milijuna eura, a u proizvodnji preše za vulkanizaciju automobilskih gumA vodeća je u svijetu.


 Posjetila je i tvrtku »DS Smith Belišće Mill«, za proizvodnju papira i kartonske ambalaže. Tvrtka je vodeći hrvatski proizvođač papira i ambalaže, zapošljava 420 djelatnika, a prošle je godine ostvarila ukupni prihod od 840 milijuna kuna te osvojila nagrade »Zlatna kuna« i »Zlatni ključ« za izvozne rezultate, izvijestila je članica Uprave te tvrtke Ana Soldo.


Treći dan boravka u Osječko-baranjskoj županiji, u koju je izmjestila svoj Ured, predsjednica Grabar-Kitarović zaključit će posjetom Belom Manastiru, gdje će se susresti s čelnicima tog baranjskog grada.